Реклама / Ads
0| 7097 |14.05.2018 АКТУАЛНО

Шерпите, които търсят Боян Петров, днес качват върха /обновена/

.
Усилията за намиране на алпиниста ни Боян Петров в района на хималайския осемхилядник Шиша Пангма продължават. Очаква се шерпите, които го търсят, да изкачват върха днес.
 
Днес двата екипа, които издирват алпиниста Боян Петров, ще слязат от лагер 3 към лагер 2 и по пътя ще разгледат точки, които са ни интересни и искаме да видим какво има там. Това каза пред bTV Деян Петков, член на екипа на Боян Петров в София.


„Няма непроверено място над лагер 3. Китайците са стигнали на 10 м от върха и са имали визуален контакт с върха. Минали са абсолютно целия маршрут и внимателно са разгледали всички места”, категоричен е Деян Петков.


По думите му днес върхът няма да се изкачва. „Още вчера, когато разбрахме, че китайците са се качили до върха, ги помолихме всички да слязат заедно надолу към лагер 2, където има смисъл да претърсват”, обясни той.


Беше потвърдена и първа следа от Боян Петров – открит инсулин в района на лагер 3. През целия път спасителите не са открили друга следа от алпиниста. Те са останали да нощуват в лагер 3.


Хеликоптер в Непал е в готовност да тръгне при нужда. Днес има планирано изкачване на върха от алпинисти, което не е свързано с издирвателната акция.

Посланикът на Китай в София Джан Хайджоу съобщи в сутрешния блок на бТВ, че издирването на Боян Петров ще продължи в зависимост от ситуацията.

По негова информация обаче времето на място било доста сурово и все още се преценява дали ще е възможно спасителните екипи да се изкачат до самия връх.

Китайският спасителен екип за издирването на алпиниста Боян Петров е от 25 човека. В него са включени майстори на спорта, медицински специалисти и експерти по логистика, съобщи Джан Хайджоу.

В Лагер 3 са намерени тениска, шоколад, друга храна без захар и инсулин, които със сигурност са на Боян Петров. На специално проучване подлежат няколко черни точки, които са били забелязани от хеликоптера, който облетя района на изчезването на Боян Петров преди няколко дни, каза посланикът на Китай.

Тези черни точки, които биха могли да бъдат следи от него, са забелязани на височина от 4000 метра, поясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6435 |30.12.2017 От Нова година КАТ спира коли, които замърсяват . 18| 13871 |23.11.2017 Алекс Алексиев: Ще платим висока цена за милите очи, които правим на Турция . 2| 5349 |10.08.2017 Кметът на София посочи виновника за дърветата-убийци: Спекулации, които забавили сечта . 6| 7184 |27.02.2017 Пеевски иска отвод на съдии, които не го слушат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads