Реклама / Ads
8| 5221 |16.07.2008 АКТУАЛНО

Ще оцелеят ли българските училища в чужбина?

.
Този въпрос дебатират техни представители, защото българинът, независимо къде се намира, живеел заради образованието на децата си, а училищата ни в чужбина били институция, от която зависи бъдещето на България.
 

 

Дебат за БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА И НОВАТА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА КЪМ БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА организира днес Асоциацията на българските училища в чужбина. Като основен приоритет на политиката за българите в чужбинае обявено образованието на учащите се, но по-точно обучението по български език и култура, българска история и география, литература, етнография и фолклор, които са крайъгълния камък, поддържащ връзката с родината и осигуряващ културното запазване и възпроизводството на българските общности зад граница, казват от Асоциацията.

От там обясняват, че децата са бъдещето на България, а за народопсихологията на българина било обичайно да живее за децата си и най-важното - за тяхното образование. В много случаи той емигрира тъкмо в тяхно име. Затова изборът на учащите се като основен обект на държавната политика за българите в чужбина предопределя нейната ефективност и устойчивост във времето.

В чужбина има и българи, чиито деца са надхвърлили училищна възраст. Има и българи без деца. Не се подценява и тяхното желание да поддържат собствена връзка с родината, с физическите и духовните си корени, въпреки че много от тях осъзнават значението и подпомагат финансово, с личен пример и по много други начини образованието на подрастващите в български дух. Много български училища в чужбина предлагат специализирани курсове за възрастни – българи и чужденци - и в много случаи играят и роля на обществени и културни центрове. Но когато става въпрос за дългосрочна стратегия, за устойчиво демографско и културно развитие на българските общности в чужбина, политиката, според асоциацията, трябва да се фокусира основно върху образованието на подрастващите.  

Основен инструмент за прилагане на тази политика трябва да станат българските училища в чужбина. Д-р Боян Кулов, който е председател на Управителния съвет Асоциация на българските училища в чужбина и има 18-годишен преподавателски опит в САЩ казва за Frognews.bg, че в лицето на тези училища България не притежава друга държавна или обществена институция, чиито звена, да са повече на брой и географски по-широко разпространени по света. Това е институция, която обединява и оказва влияние върху голям кръг наши сънародници и приятели на България, и същевременно институция, от която непосредствено зависи бъдещето на България. Българските училища в чужбина, заедно със своите настоятелства представляват най-многобройните и влиятелни организации на наши сънародници, което обуславя тяхното значение за прилагането на всяка успешна политика за българите зад граница.  

Днешният дебат се провежда в НС под егидата на неговия председател Г. Пирински. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8087 |20.03.2008 Българските тинейджърки правят най- много аборти в Източна Европа . 0| 6325 |20.12.2007 Дзукеро ще запали българските сърца с концерт през май . 0| 5789 |24.07.2007 Училищата в затворите по-добри от редовните . 1| 5041 |01.06.2007 Българските шофьори забравиха за децата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads