Реклама / Ads
1| 10357 |31.05.2017 АКТУАЛНО

Скандално! Кабинетът оттегли годишния доклад за трагичната ни армия

.
Правителството изтегля от Народното събрание годишния доклад за състоянието на отбраната за 2016 г. Докладът беше одобрен от служебното правителство.
 

Докладът беше един ангажимент на властта за реализиране на политиката в областта на отбраната. В него се правеше извода, че Българската армия не може да изпълнява в пълна степен задачите си. Армията ни само частично може да изпълнява задачите си, докладва правителството на Герджиков.


Армията е на предела на възможностите си по изпълнение на задачите, гарантиращи националната сигурност. Това става ясно от Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., който беше разгледан и приет от правителството в сряда. От текстовете му става ясно, че заради липса на средства, стара техника и незапълнени щатни бройки, армията само частично изпълнява задълженията си:

Българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, констатира докладът. Това продължи да се осъществява с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и състоянието на остарялото въоръжение и бойна техника.

На правителственото заседание бе решено още: Одобрени са промени в Устройствения правилник на МС, Петър Горновские новият председател на държавната агенция за метрологичен хи технически надзор., правителството отпуска 187 000 лв. за пострадали от забавено правосъдие и др.


Министерският съвет направи промени в Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. След допълнителен анализ на състоянието на подготовката за Председателството са прецизирани отделни мерки и срокове за изпълнение на залегналите в плана дейности.

При определянето на новите срокове са отчетени както идентифицираните към момента закъснения и трудности, така и огромният обем работа, който предстои да бъде извършен в следващите по-малко от 7 месеца до началото на Председателството.

Във връзка със забавянето при стартирането на обучения на администрацията, от юни на септември са променени сроковете за провеждане на специализираните обучения от Института по публична администрация и Дипломатическия институт. Месец юли е определен за срок, в който да бъдат приети нормативни промени за въвеждане на мотивационни инструменти за екипа на Председателството.

В частта за логистиката, поради забавяне в изпълнението, е променен срокът за стартиране на оставащите обществени поръчки във връзка с логистичното осигуряване на Председателството, като крайният срок за обявяването им е м. юни. Удължен е срокът за планиране на дейностите по протоколно обслужване, трансфер, настаняване на делегациите, тъй като този процес е пряко зависим от финализиране на работата по Календара на Българското председателство, която се очаква да приключи през юни.

По отношение комуникационната стратегия от март на септември е удължен срокът за изпълнение на дейностите по вътрешното и външното брандиране на "НДК - Конгресен център София" ЕАД и Дом №2 от Комплекс "Бояна". Поради забавянето при разработването и приемането на културната програма, съответните срокове са променени от март и април на юли.

Друга промяна предвижда Министерският съвет да приеме Програмата на Българското председателство през декември, като по този начин ще бъде отчетен в максимална степен постигнатият напредък в рамките на Естонското председателство.

Редакцията на решението е съобразена и с последните изменения в националния механизъм за координация на подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4416 |25.05.2017 Три акцента в доклада на КЕВР за 2016 г. . 3| 4874 |18.05.2017 „Галъп” : Кабинетът „Борисов 3” започва работа с 32% доверие . 6| 4945 |17.05.2017 Оттеглиха промените в Закона за опазване на земеделските земи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads