Реклама / Ads
6| 10504 |08.02.2019 АКТУАЛНО

Собственикът на ”Дунарит” отровен от руски агент, заподозрян по случая „Скрипал”

.
Емилиян Гебрев
Оръжейният производител Емилиян Гебрев е бил отровен от руски агент на Главното разузнавателно управление, който е свързан със случая ”Скрипал”.
 

Това съобщава специализираният британски сайт за разследваща журналистика Bellingcat.

 

Припомняме, преди две седмици вестник "Капитал" писа, че Гебрев е отровен с вещество, подобно на "новичок".

 

Сега Bellingcat е установил, че трети агент на руското военно разузнаване, който е бил във Великобритания по време на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок през март 2018 г., е пристигнал в България няколко дни преди българският предприемач и неговият син сериозно да се разболеят след отравяне с неустановено вещество.

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов", който според Bellingcat е високопоставен служител на ГРУ. Както при другите двама заподозрени по случая "Скрипал", агентите "Александър Петров" (истинско име Александър Мишкин) и "Руслан Боширов" (Анатолий Чепига), агентурното име на "Федотов" е създадено през 2010 г., като преди това няма никакви свидетелства за съществуването на такава личност.

 
Всички заподозрени са руски граждани. "Федотов" е установен първо от руската медия "Фонтанка". Bellingcat и разследващите им партньори от The Insider (Русия) са проследили движението на "Федотов" от 2010 г. до посещението му в Лондон през март 2018 г. През тези години той е пътувал в Европа, Азия и Близкия изток, често до горещи точки дни при преди да излезе голяма новина в медиите.

 

Агентът пътувал до България през април 2015 г., но се откроява с поразяваща прилика с обстоятелствата около отравянето на Скрипал през март 2018 г.

 

На 24 април 2015 г. "Сергей Вячеславович Федотов" пристигнал в Бургас с полет от Москва. Той е трябвало да се върне в руската столица седмица по-късно, 30 април, с полет от София. Но той не се качил на самолета. Вместо това агентът се появил късно вечерта на 28 април на летище "Ататюрк" в Истанбул и в последния момент закупил билет за полет до Москва.

 

По-рано същия ден, 28 април, Емилиян Гебрев е хоспитализиран, след като припаднал в София. По същото време синът му и един от представителите на компанията му се разболяват внезапно. Тримата са хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне. Състоянието на Гебрев рязко се влошава и той изпада в кома. Лекарите предполагат, че отровата е поета на същия ден или няколко дни по-рано. Но лекарите не успяват да установят отровата.

 
По съвет на лекарите Гебрев тогава се свързва с две лаборатории в Европа, които могат да направят по-задълбочени изследвания и да определят точния вид на отровата. Едната - швейцарската Spiez Laboratory (която направи независими тестове по отравянето на Сергей Скрипал с новичок), отказва. Другата - във финландския институт за проверка на конвенцията за химически оръжия (VERIFIN), се съгласява. Българските лекари изпращат в Хелзинки материали за изследване и във втората половина на юни 2015 г. финландската лаборатория изпраща своя доклад.

 

Според източници в него се казва, че резултатите могат да се дължат на нервнопаралитичен агент или пестициди, но в пробите "не са открити химикали, забранени от конвенцията за химическите оръжия".

 

Става въпрос за Александър Петров и Руслан Боширов
През май 2015 г. състоянието на Гебрев се подобрило и той е освободен за домашно лечение. Бизнесменът разказал пред Bellingcat, че няколко дни по-късно, в края на май, отново се е почувствал зле и отново е влязъл в болницата.

 

На 24 май 2015 г. "Сергей Федотов" се върнал в България с директен полет от Москва. Той имал резервация за връщане на 28 май 2015 г. "Федотов" отново не хванал полета. Два дни по-късно, 30 май, агентът се качил на самолет от Сърбия за Москва.

 

Събитията около пътуванията на руския агент до България наподобяват модела при посещението му във Великобритания по време на отравянето на Сергей Скрипал. "Федотов" пристигнал с полет от Москва на същия ден с другите двама разузнавачи, но с различен полет. Той е трябвало да лети обратно за Русия на 4 март 2018 г., на същия ден Сергей и Юлия Скрипал внезапно се разболяват в Солсбъри. Но както в България, "Федотов" не хваща планирания полет, а няколко дни по-късно отлита за Москва от друга европейска столица.


Гебрев иначе не знае каква е причината за нападението. Не може да си представи какво може да е разгневило толкова много чужда разузнавателна служба, че да бъде преследван. Той признава, че няма правдоподобно обяснение на неразрешена мистерия, след като тригодишното разследване от страна на българските власти не дало резултати.

 

Бизнесменът посочва две хипотетични причини. Първата е, че компанията му изнася специализирано военно оборудване за Украйна, което той отбелязва, че се прави в строго съответствие с регулациите на България и ЕС. Другата хипотеза е, че Русия има интерес към фабриката му за производство на оръжие, която е от стратегическа важност за България и НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 10921 |22.01.2019 Гешев призна, че атакуват ”Дунарит”, за да се продаде . 8| 29147 |17.01.2019 Адвокатът на Пеевски е собственик на офшорката, която драпа да прилапа ”Дунарит” . 14| 14837 |15.01.2019 Собственикът на ”Дунарит”: Има твърда, последователна, организирана и целенасочена атака срещу мен . 34| 14670 |29.03.2018 Ема Хопкинс: Имаме съдебно-медицински доказателства, че Скрипал е отровен от Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads