Реклама / Ads
6| 6114 |12.11.2020 АКТУАЛНО

Становище на БАН: Бюджет 2021 загробва науката у нас!

.
Източник: БГНЕС
Категорично възразяваме срещу това поредно финансово дискредитиране на БАН и Ви уверяваме, че няма да останем мълчаливи свидетели на нейното смазване. Призоваваме народните представители да не бъдат съучастници в този процес! Това пише в становище на БАН от днес.
 

Вижте цялото становище на Общото събрание на БАН:

 

ДО

Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НС НА РБЪЛГАРИЯ

ДО

Г-ЖА ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА-ПРОДАНОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ НА ПП” ГЕРБ”

ДО

Г-ЖА КОРНЕЛИЯ НИНОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ НА “БСП ЗА БЪЛГАРИЯ”

ДО

Г-Н ВАЛЕНТИН КАСАБОВ И

ДО Г-Н ИСКРЕН ВЕСЕЛИНОВ СЪПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ПГ “ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ”

ДО

Г-Н МУСТАФА КАРАДАЙЪ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ НА ПП “ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ”

ДО

Г-ЖА ГЕРГАНА СТЕФАНОВА


Уважаема г-жо Председател на Народното събрание,

Уважаеми Председатели на Парламентарни групи,

Уважаеми Народни представители,

Във връзка с представения законопроект за държавния бюджет на Република България за 2021 г. и материалите към него, Общото събрание на Българската академия на науките /БАН/ изразява следното

СТАНОВИЩЕ

Съгласно проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г., одобреният трансфер от МОН към БАН за 2021 г. е 117 857 000 лв.;

Увеличението на трансфера за 2021 г. спрямо 2020 г. е в размер на 12 246 000 лв. и е свързано с повишаването на минималната работна заплата на 650 лв., увеличението на разходите за персонал с 10%, както и за възнагражденията на академици и член-кореспонденти.

I. При така предвидения бюджет, БАН ще бъде в състояние да повиши основната заплата за асистент до 832 лв., което на фона на обявената стартова заплата на учителите през 2021 г. от 1260 лв. е повече от абсурдно. Същевременно, заявеното намерение (което ние приветстваме), за основна заплата на асистент във висшите училища от 1300 лв., ще доведе до нов абсурд – учени на еднакви длъжности в академията и във вузовете, отговарящи по закон (ЗРАСРБ) на еднакви изисквания, ще имат огромна разлика в заплащането. Това ще предизвика сериозен дисбаланс в цялостната система на науката и висшето образование в страната и ще доведе до неконтролируемо изтичане на кадри от БАН.

Питаме, на какво основание Академията, която създава доказано най-качествената наука и е основен източник на научна продукция в страната, се третира по този крайно несправедлив начин?

II. Изненадващ за нас е и фактът, че Академията за първи път е включена в списъка по чл. 106, ал. 1 с публични институции, които могат да ползват до 95 % от своя бюджет до декември 2021 г. Този акт говори за унизително омаловажаване на ролята на БАН като фундаментален научен център и организация-създател на стратегически експертизи за държавата – и то не само в тази кризисна пандемична ситуация.

Категорично възразяваме срещу това поредно финансово дискредитиране на БАН и Ви уверяваме, че няма да останем мълчаливи свидетели на нейното смазване. Призоваваме народните представители да не бъдат съучастници в този процес!

III. Настояваме в бюджет 2021 да бъде осигурен допълнителен ресурс от 11 214 000 лв., който ще позволи достигане на основни работни заплати в БАН както следва: професор – 1 450 лв.; доцент – 1 400 лв.; главен асистент – 1 350 лв. асистент – 1 300 лв. Обръщаме внимание на факта, че в бюджета на БАН са включени немалко нормативно определени разходи (стипендии на докторантите, национално възложени дейности, допълнителни възнаграждения по Закона за БАН и други), които трябва да се изплащат без прекъсване и в пълен размер.

Бихме искали да вярваме, че научните изследвания и иновации, основно осъществявани в Българската академия на науките, не са само декларативен приоритет в стратегическите документи на Република България, а осъзната необходимост и реална грижа за успешното развитие на страната.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА БАН: Проф. Евелина Славчева"

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7236 |04.05.2020 Адв. Грета Ганева: Разхлабването на мерките е за пълнене на бюджета, а не заради хората? . 6| 6622 |04.04.2020 Галина Александрова, енергиен експерт: Отлагането на плащанията на сметките - риск за енергийната система и проблем за домакинските бюджети* . 20| 16659 |25.10.2018 Международен скандал! Владислав Горанов смята, че САЩ е риск за бюджета на България . 0| 8838 |31.10.2016 Д-р И. Кокалов за Фрог: Върнаха Шарков в Надзора на НЗОК, за да мине бюджетът на Москов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads