Реклама / Ads
3| 5352 |03.11.2015 АКТУАЛНО

Стотици бг-философи стават безработни

.
Мъжът на Симона
Около 400 преподаватели по философия може да останат без работа с въвеждането на новата дисциплина "Гражданско образование". Философи са изпратили писмо до Министерството на образованието и науката, в което изразяват това опасение, съобщи пред БНР проф. Атанас Стаматов. Той е председател на УС на Института за българска философска култура, университетски преподавател и редактор на философско списание.
 
"Положително настроени сме към въвеждането на дисциплината "Гражданско образование". Реакция вече имаше от страна на синдикални организации, защото предвиденото намаление на часовете по философия, в полза на часовете по гражданско образование, би коствало около 400 щатни работни места на преподаватели по философия", каза проф. Стаматов. Той обясни, че като структура и функция българският опит в областта на гражданското образование трябва да се вземе предвид.

"Проектът нихилира по същество философското образование, свеждайки го до формално присъствие. Българската традиция показва, че гражданското образование винаги е било надстроявано като социално-практическа проекция над онова, което в областта на философското образование е било давано на българските ученици", каза проф. Стаматов.

Преподавателят по философия във 9-а ФЕГ Теодора Тодорова се съгласи с мнението на проф. Стаматов. Тя цитира наредба №2 от 2000 година, която оказва, че водеща роля за осъществяване на гражданското образование в училище имат предмети като философия, история и география. "В новата програмна рамка, представена от МОН, часовете по гражданско образование са взети от предмета "Философия", където е най-малкият хорариум. Това е притеснително, защото ще се изгуби възможността да се преподава критично мислене, ценностна система, справяне в критични ситуации. "Да преподаваш философия и етика в днешната ситуация е трудна работа", каза преподавателят Лилия Желязкова, която работи в Латвия. "В Латвия в по-ранна възраст - от начален курс и прогимназия започва изграждането на гражданската култура", допълни тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5813 |28.09.2015 Фандъкова: С възможности за професионална реализация младите хора остават в България . 6| 7951 |01.08.2015 Четвърт милион държавни служители остават без заплати . 44| 7177 |03.01.2015 Топим се с 40 000 души годишно, ромите стават 2,5 милиона . 4| 6303 |19.07.2014 Загуби за стотици хиляди за търговци на коли след градушките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads