Реклама / Ads
0| 6118 |27.09.2007 АКТУАЛНО

Трима живописци излагат свои платна в галерия „Лоранъ”

.
Картините на Долорес Дилова, Станимир Желев и Атанас Атанасов дават глътка свеж въздух на българската живопис. Изложбата се открива довечера от 19.00 часа.
 

Светлин Русев

Трима живописци, различни и като стилистика, и като чувствителност, и като цялостно артистично поведение, се срещат в своя обща изложба! Не само външно погледната, но и по същество, живописта на Долорес, Атанас и Станимир Желев е трудно да бъде подведена под някъква обща арт платформа. И ако има нещо общо – това е тяхната различност. Различност, която уважава правото на личен път и движение в пластическото пространство. Във време, когато модерните средства на информация са проникнали дълбоко в артистичните прояви, за щастие има художници, които не само уважават пластическото начало на картината, но и го извеждат до личен емоционален свят.atanas.jpg

Остро експресивна, живописта на Долорес Дилова носи природата в себе си и като начало, и като трайно състояние, и заедно с това е индивидуално неповторима като стилистика, като психологическа среда, като духовност. Мощно и едро построена картината живее в някакво свое емоционално състояние, със свои правила и закони. И ако Долорес е тръгнала от природата към себе си, пътят при Станимир Желев минава през едно вътрешно състояние, за да стигне до една пластичекса предметност, която едновременно е и природа, и живописна материя, с дълбок духовен заряд. Пласт върху пласт времето е формирало една сурова пластичност, със следи на вечност.

Изкуството на Атанас Атанасов като че ли е най-близо до своя природен първоизточник, а всъшност носи тайнството на скритите сили на битието, които stanimir.jpgдвижат раждането, съзряването и смъртта. Изяществото на източната стилистика се среща с един конкретен реализъм, който в пластическата си цялост ни отвежда в пространствата на иреална духовност.

Какво ни казват тримата автори?

На първо място – живописта преди да бъде пластичен или какъвто и да е принцип, е лично духовно състояние.

На второ място – светът на природата е свят на артиста, когато е минал през познанието на сърцето.

На трето място – колкото е по-агресивна съвременната арт технология на визуалните изктиеската духовност.

Не всичко е загубено – живописта е жива!

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5442 |26.09.2007 Кметски времена и нрави - eдна поредица на Frognews.bg . 0| 5921 |25.09.2007 Заглушават мобилните телефони в залата на Народния театър . 6| 23517 |24.09.2007 Шилер Парк – “Малката България” в голямата Америка . 6| 6238 |24.09.2007 Кметски времена и нрави - eдна поредица на Frognews.bg

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads