Реклама / Ads
35| 9358 |19.06.2014 АКТУАЛНО

Цв. Василев: Излъгах се в Пеевски; той иска цялата държава

.
Цветан Василев Източник: Булфото
Господин Пеевски винаги е имал своя път в живота. В последната година той стигна прекалено далеч. Той е човек, който вече се изживява като властелин на България. Не бих казал, че този човек няма качества, напротив аз съм искал да заложа на положителните му качества. За жалост, той не се оказа достоен за това нещо.
 

Това каза банкерът Цветан Василев в интервю пред бТВ за отношенията му с депутата Делян Пеевски. От Виена Василев обяви, че ако България иска да прилича повече на нормална европейска страна тя не трябва да е на страната на Делян Пеевски. Цветан Василев заяви, че е готов да съдейства на разследването.

Политиците идват и си отиват, за да покажат на бизнеса колко много зависи от тях - това е драматично. Много голяма част от бизнеса не смее да излезе и да каже колко сделки се разпределят по тайни канали. Те разпределят всички строителни обекти в страната. Банкерът даде пример с предприемачът Иван Мирински и го определи като марионетка. Тези държавни поръчки се разпределят основно по каналите на този човек, който в момента обяснява как аз, едва ли не съм искал да го убия, изтъкна Василев.

На въпрос дали е използвал държавни пари, за да финансирате бизнес начинания на Делян Пеевски, банкерът отрече. "Как точно мога да използвам държавни пари, за да финансирам подобни начинания на Пеевски или който и да било друг? Свързани фирми и лица е едно правно понятие, което не означава, че тези фирми са безпредметни, че тези фирми не създават работни места.”

За разрива си с Делян Пеевски банкерът каза, че е започнал през есента на миналата година. Той не бил толкова на бизнес основа. Василев разбрал, че злоупотребяват с името му. "Василев иска да се назначи този, Василев иска това или онова". 


Той даде пример, че са били искани подкупи за участие в търгове от различни хора. От "Булгартабак" се източват средства, регулаторът не може да въздейства, защото е заплашван. Тези средства изтичат по сметки извън страната, коментира Василев. Защо прокуратурата не се заеме да провери кой е собственик на 80% от собствеността на дружеството, попита Василев.

Формално Пеевски не е длъжник на Корпоративна банка, но има фирми, които са такива. Кредитите не са лоши, а представляващите ги лица прекратиха обслужването им. Вероятно е да се продадат активите на дружествата, но това няма да доведе до загуби за банката, коментира Цветан Василев.

Различията между мен и Иво Прокопиев са принципни, обясни още Василев. Аз съм за силен национален капитал. Господин Прокопиев изповядва тезата, че в България трябва да има силен чужд капитал. Аз не вървя срещу това, но това не трябва да става на всяка цена и за сметка на националния капитал. Устойчивото развитие на страната зависи от силните български компании.

Чета вестниците на Прокопиев, там където те са обективни, защото в определени случаи те изпадаха в крайности. Спомняте ли си ситуацията около така наречения неизвестен купувач на ПФ „Доверие"? Погледнете колко публикации има във вестника на г-н Прокопиев, уличаващи мен в задкулисие и игра в полза на руснаците. Дори не ми се извиниха за това, каза Цветан Василев.

Банкерът каза, че е финансирал сделката, с която Ирена Кръстева изкупи от Петьо Блъсков вестниците "Монитор", "Телеграф" и др., като още от самото начало било ясно, че медиите ще останат за фамилията на г-н Пеевски, а Василев се интересувал от терена на ИПК "Родина", защото по онова време имаше бум на имотите.

„Медийните покупки на тази група всъщност включват покупката на групата на Петьо Блъсков. Аз финансирах покупката, но идеята винаги е била съвсем различна. Групата на Блъсков имаше участие в ИПК Родина, старата печатница, заедно с терена. Тогава беше време на бум на продажбите на имоти, на проектите с имоти. Моята цел винаги е била тази - да финансирам покупката на вестниците, които да си останат за фамилията на господин Пеевски, а аз да участвам в развитието на потенциален проект на терена на печатницата”, каза Василев.

На въпрос кой създаде Николай Бареков, Василев отговори: Трудно е да се каже, че аз съм го създал. Разбира се, той използва платформата на TV7, но аз не съм го създавал като психика и визия. Политическият проект не беше финансиран. Финансирано беше риалити шоуто, с което той на практика стартира. риалитито имаше много добър рейтинг. Бареков е получил един бонус от телевизията при напускането й. Не знам каква част е използвал за предизборната кампания, останалите средства не знам кой му ги е дал, заяви бизнесменът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6054 |18.06.2014 Екипи на ЧЕЗ възстановяват електрозахранването след бурята . 1| 6621 |18.06.2014 Опасност! Реки заплашват да потопят България . 57| 7034 |17.06.2014 Църквата призова за забрана на "София Прайд 2014" . 27| 9315 |16.06.2014 Мини Бобов дол ще съдят Нова телевизия за репортаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads