Реклама / Ads
20| 12326 |14.02.2013 АКТУАЛНО

Защо не трябва да пием течност за чистачки!

.
Че на кого би му хрумнала подобна идея? Освен ако не е решен да си стисне ръката за сбогом с живота. Минималната летална доза метанол за възрастен е 1 мг/кг. Но един самоубиец не би посегнал към течност за чистачки, тъй като съдържанието на метанол в нея е в рамките на 40%.
 

Да се нагълташ по погрешка с течност за чистачки е едно! А да я объркаш с ракия, звучи вече невероятно. Обаче се случи в XXI в. в едно българско село с едни български деца, събрали се да купонясват по български.

В неделя, 10 февруари, шестима младежи на възраст от 16 до 23 години се събират в къщата на приятелката си Даяна Калайджийска, на 20 г., в село Падеш. Домакинята донесла от мазето 2 бутилки по литър и половина да черпи гостите, мислейки, че взема от домашната ракия. Щедро – по половин литър на човек. Била сипана в зелени бутилки с етикет от пелин.
Всеки би се объркал дотук. Защо обаче никой от шестимата не се е зачудил защо домашната ракия била розова? И има ли ракия, ароматизирана с вишна или малина, каквото обяснение си дали младежите за цвета. И изпили и трите литра, смесвайки течността за чистачки с ягодов сок.

Не е чак такава загадка дали компанията се е събирала често да си пийва и да се весели. Явно е, че младежите не са били експерти по алкохола. Което е нормално и ненормално едновременно. Не се очаква от 16-годишен - най-малкото момче в компанията, да разбира от алкохол. На него дори не би трябвало да му продават такъв. Но понеже сме в България и всички знаят как стоят нещата, 16-годишните обикновено са доста светнати за спиртните напитки. А когато си на 23, си пълнолетен и пълноправен гражданин, дори не си вече дете. Чудно е да не различиш отровата от ракия въпреки сходния им аромат.

Двама от тях - 18-годишно момиче и 16-годишното момче, продължават да са в критично състояние. И двамата са в кома в централната реанимация на „Пирогов“. Стана ясно, че момичето, Даниела, е било на диета и 3 дена преди натравянето е карало само на салата. Специалисти коментираха, че това допълнително е влошило състоянието й. Останалите четирима пострадали, настанени в Клиниката по токсикология, продължават да са в тежко, но стабилно състояние.

Поглъщайки метилов алкохол, човек може да ослепее, при по-тежките случаи и да умре. След приемането метанолът бързо се резорбира в храносмилателната система и се метаболизира от черния дроб. Първоначално метиловият спирт се превръща във формалдехид чрез ензима алкохолдехидрогеназа. Тази реакция е по-бавна от следващата стъпка - трансформацията на формаладехида в мравчена киселина чрез ензима алдехиддехидрогеназа. Това обяснява закъснението на симптомите между консумацията и ефекта.

Първите  се появяват от 40 минути до 24-48 часа след консумацията на метанола. А именно: главоболие, световъртеж, гадене, повръщане, губене на съзнанието до степен на кома с гърчове и нарушено дишане и хемодинамика. Нарушение на зрението и на зрителната острота също могат да са първите признаци за отравяне с метанол.

При натравяне с метилов алкохол се извършва незабавна стомашна промивка, след което се дават очистителни средства. При най-тежките случаи се налага хeмодиализа. Като антидотно лечение се счита прилагането на етилов алкохол. В случая с пострадалите младежи лекари коментираха, че ако преди това бяха консумирали някакъв алкохол, последствията нямаше да са толкова тежки.

Случаите на отровени с метанол или метилов спирт са безброй. В края на миналата година в рамките на няколко месеца 38 души в Чехия намериха смъртта си. Последната им напитка била смес от отровен метанол и годен за пиене етилов алкохол.

В България десетки годишно намират смъртта си също най-често след консумация на „домошарка”. Метиловият алкохол се отделя при първичната преработката на алкохола и не трябва да се консумира. Обикновено при дестилация на ракия от плодове, съдържащи пектин, се образува по-голямо количество метанол поради по-високата захарност. Подслаждането над 20% или ферментацията при високи температури също водят до покачване на нивата на метилов алкохол.

Въпреки че и най-големите ракиджии се забъркват понякога в смъртоносна игра с метиловия алкохол, този път загазиха почти деца. Наивно! И дано се разминат леко! За това се молят мнозина. В глупостта си тези младежи станаха симпатични на обществото. Горките, възкликваме.  В следващите няколко дни ще стане ясно дали те ще се стабилизират и ще отпадне ли опасността за живота им. И умната занапред!


 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6388 |07.02.2013 Защо едни българи воюват срещу други българи? . 37| 9301 |15.01.2013 Защо полудяваме? . 6| 7028 |07.12.2012 Защо македонците стават българи . 16| 19614 |17.10.2012 Бедни, бедни Фреди...Защо не призна за тетовскиот грав?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads