Реклама / Ads
7| 8322 |27.12.2017 МИНАЛО

14 години от Кървавата Коледа в Кербала

.
Кербала - декември 2003
Точно на Стефанов ден се навършват 14 години от трагедията в Кербала, при която загинаха наши военнослужещи. При атака с кола-бомба над българската военна база ”Индия” в иракския град Кербала на 27-и декември 2003 г. загинаха петима българиски военни - Георги Качорин, Иван Инджов, Антон Петров, Свилен Киров и Николай Саръев.
 
На 27 декември 2003 г. в Кербала, Ирак е атакувана с цистерна-бомба първата база на български войски в Ирак — база „Индия“. Освен петимата загинали има и 27 ранени.

Атаката започва във 11.45 местно време, когато камион-цистерна навлиза в периметъра на базата. От охранителните вишки започва стрелба по камиона, а във базата се намира екип на специалните части от BUSOF, който току-що се е завърнал от ескорт. На практика това е екипът, който в момента е бил напълно оборудван с бойно снаряжение.

Сградата е подложена на масиран автоматичен обстрел и стрелба с РПГ и минохвъргачки. Снайперистите докладват за наличие на огромен брой артелерийски снаряди във вътрешността на цистерната, които се виждат през липсващият ѝ капак. Последвалият взрив най-вероятно е активиран дистанционно.

Минути след атаката срещу българската база, атентатори самоубийци нападат и логистичната база в града, както и местно полицейско управление с коли бомби. При атаките, освен българите, загиват и 2 тайландски войници, 7 иракски полицаи и 5 цивилни граждани. Между ранените има и над 160 полицаи и цивилни.

Петимата миротворци бяха отличени с ордени посмъртно и произведени в по-високи звания.

От БСП обявиха вчера, че готвят поправка в Кодекса за социално осигуряване, за да могат родителите на бойци, загинали на мисии, да получават социална помощ подобно на родителите на загиналите наборни войници.

Това стана ясно след среща между ръководството на БСП и родители на наши бойци, загинали в Ирак, ден преди 14-та годишнина

Да си припомним какво пише в тайния доклад за атентата в Кербала:

На 20 февруари 2004 г. членовете на Съвета по отбрана обсъдиха доклада и останалите материали във връзка с атентата срещу базата на българския пехотен батальон в Кербала на 27 декември 2003 г. Не бе намерено виновно поведение в нито едно длъжностно лице, на което да бъде вменена дисциплинарна отговорност. Десет години по-късно тогавашният министър на отбраната Ангел Найденов премахна нивото на секретност на доклада на работната комисия във връзка с разследването и изясняването на всички обстоятелства около атентата срещу българската база в Кербала на 27 декември 2003 г. Документът бе разработен от комисия под ръководството на заместник-министър на отбраната и първия заместник-началник на ГЩ на БА. Самото предложение за разсекретяване бе направено от комисия под ръководството на бригаден генерал Стефан Петров. За това „Отбрана“ информира на 20 януари 2014 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4223 |26.12.2017 „Българската Коледа” събра над 2 млн. лева . 0| 4527 |26.12.2017 120 000 българи празнуват Коледа в Гърция, Сърбия и Македония . 0| 4514 |25.12.2017 Живакът удари 21 градуса в Монтана за Коледа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads