Реклама / Ads
7| 9096 |22.09.2021 МИНАЛО

България празнува 113 г. Независимост!

.
Източник: Wikipedia
На 22-ри септември отбелязваме Деня на независимостта. На тази дата през 1908 г. в църквата ”Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява Независимостта на България и се провъзгласява за цар на Царство България. Това е едно от най-значимите събития в историята на страната ни.
 

Политическият акт е извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор от 1878 г.

 

Обявяването на Независимостта е съпътствано от много фактори. По онова време Австро-Унгария иска да анексира Босна и Херцеговина, която според Берлинския договор е окупирана за тридесет годишен период. Това нарушава договора и дава възможност на България да се възползва от ситуацията на международната сцена. 

 

Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в църквата "Св. 40 мъченици" княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава.

Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя.

 

С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

 

Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

 

Денят на Независимостта се отбелязва тържествено в различни краища на страната, но център на националното честване е Велико Търново.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6074 |03.03.2021 Републиканци за България: 143 години свободна България . 3| 8566 |18.02.2021 148-та годишнина от обесването на Апостола ще бъде почетена в цяла България . 3| 6033 |29.01.2021 Републиканци за България - Търговище се преклониха пред паметта на загиналите за Освобождението на града . 0| 6213 |27.01.2021 Позиция на ПП „Републиканци за България“ по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads