Реклама / Ads
3| 7417 |06.05.2018 МИНАЛО

Българската армия има своята 140-годишна история

.
Честването на 6 май влиза в празничния календар в края на 20-те години на миналия век. Но като голямо публично събитие, свързано с армията е характерно за 30-те и 40-те години.
 
Денят на храбростта се чества в българската армия още от нейното създаване - датите се сменят, дори след Сръбско-българската война - всяка войскова част си има свой празник.

Накрая празнуването се обединява на 6-и май.

Годината е 1937 г. - в навечерието на празника за първи път се провежда тържествена заря-проверка. Старите бойни знамена, участвали във военните действия, се поставят в пантеон на знамената.

Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, ще бъде отбелязан с военен парад в София.

За първи път в историята в събитието ще участва и чуждестранна бойна част – рота от Въоръжените сили на Македония.

По повод 140-та годишнина от създаването на Българската армия във военния парад ще се включат над 1600 военнослужещи, ще бъдат представени 52 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните и зенитно-ракетни войски, както и 14 вертолета и самолета на Военновъздушните сили.

Военният парад ще започне от 10.00 ч. на площад „Княз Александър I” в столицата. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. Държавният глава ще произнесе тържествено слово по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Той е роден на 23 декември 1963 година в Сливен. Завършил е Висшето народно военно училище „Васил Левски”, Военна академия „Г.С. Раковски ” и Военен колеж на Сухопътните войски на САЩ.

По традиция парадът ще бъде открит от вертолет „Ми–17” на Военновъздушните сили, носещ флага на Република България. При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

Във военния парад ще участват Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителните блокове с бойните знамена на: Военна академия „Г. С. Раковски”, Националната гвардейска част, Националния военен университет „Васил Левски”, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада „Специални сили” и Мобилната комуникационно-информационна система (КИС), подчинена на Съвместното командване на силите.

Във военния парад на 6 май ще участва и представителен блок на Армията на Република Македония.

След представителните блокове на парада ще преминат в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната българска военна авиация. Над площад „Княз Александър I“ ще прелетят вертолети Ми-24 и АS-532 AL „Cougar”, военно-транспортен самолет C-27J „Spartan”, учебните самолети L-39ZA и „Пилатус“ РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

На военния парад ще бъдат представени различни типове бойна техника, на въоръжение в Българската армия: танк Т-72, 122 - мм самоходна гаубица „2С-1” - „Гвоздика“, бойни машини на пехотата - БМП-1 и БМП-23, 120 мм самоходна минохвъргачка Б1–11 „Сани”, бронетранспортьор (БТР) 60ПБ, зенитно-ракетен комплекс „ОСА”-AK, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град”, тактически ракетен комплекс „Точка”, бронирани леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес” G 270, бронирана машина „Хамър”, бойни бронирани колесни машини „Commando seleсt” и „Guardian”, пускови установки от зенитно-ракетен комплекс С-300 (SA-10) и транспортно-зареждащи машини за зенитно-ракетни комплекси С-125 (SA-3) и С-200 (SA-5).

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Отбелязването на Деня на храбростта и празника на Българската армия ще започне на 6 май от 9.00 ч. с водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин. Той ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим.

В честванията на празника ще участват освен президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши офицери от Българската армия. Поканени са да присъстват представители на държавното ръководство, Дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи. Официални гости на тържествата, посветени на Деня на Храбростта и празник на Българската армия, ще бъдат заместник-министърът на отбраната на Република Македония Беким Максути и началникът на Генералния щаб на Армията на Република Македония генерал-лейтенант Методия Величковски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7637 |19.01.2018 БСП питат кои корифеи изхвърлят партизаните и Червената армия от историята . 0| 13115 |01.08.2017 Почина легенда на българската армия - ген. Ганчо Денев . 0| 8012 |29.07.2017 100 г. от смъртта на бащата на българската конница ген. Иван Колев . 2| 13937 |06.06.2017 Една от най-срамните страници в българската история

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads