Реклама / Ads
0| 11036 |10.09.2022 МИНАЛО

Крал Чарлз III вече е бил в България, пя песен на Бийтълс с Петър Стоянов в Пловдив

.
Петър Стоянов и Чарлз
В програмата имаше една среща на Чарлз с Петър Стоянов – почти на четири очи. Двамата се качиха на втория етаж на една от къщите в Стария град. В салона, където се провеждаше срещата, имаше пиано – едно момиче се грижеше за музикалния фон. В един момент обаче то засвири “All You Need Is Love” на Бийтълс, Петър Стоянов започна да пее, принцът известно време се ослушваше и неочаквано влезе в дует. Според протокола на кралския двор подобно поведение било недопустимо, разказва Евгений Тодоров.
 

Принц Чарлз посети за първи път България от 6 до 8 ноември 1998 година. Почетен караул приветства британския престолонаследник принц Чарлз пред Дом 1 в резиденция Бояна, където се състоя официалното посрещане на принца на Уелс от президента Петър Стоянов. Първата му среща беше разговор на четири очи с държавния глава.


Веднага след срещата с президента Петър Стоянов принц Чарлз дари линейки от Стафордширската служба за спешна помощ на университетска болница “Царица Йоана”. Той разгледа дарената от Великобритания апаратура и посети болни деца в детското отделение.


В ранния следобед принц Чарлз и неговият домакин Петър Стоянов председателстваха официалното учредяване на Форума на българските бизнеслидери в зала “Средец” на хотел “Шератон”. През 1991 г. в САЩ е учреден Форум на бизнеслидерите под егидата на принца на Уелс, който от четири години работи и в България. Tака настоящата инициатива се явява негово продължение.


По програма първият ден от визитата на принца завърши с вечеря, дадена в негова чест от президентското семейство в Балабановата къща на резиденция Бояна.


През втория ден от гостуването си британският престолонаследник посети Пловдив. Първата спирка от обиколката бе в бюрото за самопомощ “Столипиново” в ромския квартал.Там Чарлз поздрави младоженци на циганска сватба.

 

След това принцът посети Балабановата къща, Хиндлияновата къща, черквата “Св. Св. Константин и Елена” в Стария град. Президентът Петър Стоянов показа на госта си и Античния театър. Двамата посетиха още изложбата на АМЕК за системи за пренос на газ и опитното поле на Аграрния университет.

 

Второто официално посещение на принц Чарлз е от 13-и до 14 март 2003 г. по покана на президента на България Георги Първанов, по време на което принц Чарлз посещава София и Варна. През първия ден от посещението си той води разговори на „четири очи“ с президента Георги Първанов в президентството. Принц Чарлз има среща и с българския премиер Симеон Сакскобургготски, след което двамата участват в церемония за връчване на сертификати за бизнес етика на български фирми от Българския форум на бизнес лидерите, който принцът учредява при предишното си посещение в България през 1998 г.

 

През втория ден от визитата си принц Чарлз участва в конференцията "Публично-частното партньорство в противодействието на разпространението на наркотици" в Центъра за изследване на демокрацията в София, на която произнася слово при откриването. Той посещава и Варна, където е посрещнат от кмета на града Кирил Йорданов и областния управител Яни Янев. Принц Чарлз посещава етнографския комплекс "Чифлика Чукурово" в добричкото село Прилеп, дома за безпризорни деца "Гаврош" във Варна и Археологическия музей, паметника на английските войски и спонсорирания от английска фондация "Карин дом" в Морската градина. В резиденция "Евксиноград" има среща с ръководители на Варна и областта, и със студенти от Варненския свободен университет. В огледалната зала на двореца "Евксиноград" той получава подарък от кмета на Варна Кирил Йорданов - копие на златен пръстен, открит при археологически разкопки през 70-те години на 20-и век в тракийски могилен гроб във варненския квартал "Галата". Кметът го удостоява и със специалния "Почетен знак на кмета на Варна - с лента".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 11272 |07.02.2020 Преди 120 г. се простихме с Капитан Петко войвода, няма вече такива . 6| 9389 |06.05.2019 С ордена „За храброст“ са наградени Стамболов...крал Милан, султан Мехмед V, фелдмаршал Хинденбург . 1| 9853 |27.11.2018 В периода 1919 - 1942 г. на вечерна проверка юнкерите викат: ”Помним Ньой!” . 0| 9298 |17.12.2017 Руският град Озьорск – с радиация 5 пъти повече от Чернобил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads