Реклама / Ads
0| 8185 |15.06.2007 МИНАЛО

„Огнена вода” с име на кралска династия

.
На 14 юни 1789 г. американският пастор Илайджа Крейг дестилира за първи път уиски от царевица. Той го нарича бърбън по името на окръг Бърбън, Кентъки, където живее.
 

bourbon-bottle_19_century.jpgИрина Калчева

Бърбънът е американско уиски, получило названието си от окръг Бърбън, Кентъки. По американските закони то трябва да съдържа поне 51% царевица – обикновено около 70% – а останалите съставки са пшеница и/или ръж и малцов ечемик. Напитката се дестилира до не повече от 80% алкохол и отлежава поне две години в нови опушени дъбови бъчви. Повечето видове бърбън обаче отлежават поне четири години, а съдържанието на алкохол в бутилирания продукт е обикновено 40%. Дестилират се в Кентъки, поради което битува широко разпространената заблуда, че само произведеното в Кентъки уиски може да се нарича с това име. Този продукт обаче се произвежда още в Илинойс и Вирджиния, а в миналото и в други щати.

Изобретателят на бърбъна (или по-скоро това е най-популярната версия) е баптисткият проповедник от Кентъки Илайджа Крейг. Той е роден около 1738 г. в окръг Ориндж, Вирджиния, а през 1771 г. е ръкоположен за баптистки свещеник. След проблеми със закона в Южна Каролина, той заминава за окръг Бърбън, Кентъки, и през 1785 г. се установява около Франкфорт. През 1777 г. е назначен за пастор в църквата Блу Рън. Крейг е не просто проповедник, но и находчив бизнесмен и местен магнат – той строи първите в Кентъки тепавица и фабрика за хартия, а през 1789 г. основава спиртоварна в Джорджтаун, Кентъки. Там Илайджа Крейг дестилира за първи път уиски от царевица и го нарича бърбън по името на окръга, в който живее. На свой ред името си Бърбън, Кентъки, е получил от френската кралска династия Бурбон, тъй като Америка в знак на благодарност към французите, помогнали й да извоюва независимостта си от Англия, пренася част от френските имена на родна земя. Счита се още, че в спиртоварната на пастора за първи път царевичното уиски е оставено да отлежава в опушени дъбови бъчви – според една версия това станало случайно, когато някои от бъчвите се подпалили и обгорели, но Крейг продължил да ги използва поради неясна причина. Сред начинанията на предприемача е и основаването на колежа Джорджтаун в едноименния град. Баптисткият проповедник умира в Джорджтаун на 18 май 1808 г.

В наши дни фабриката Хевън Хил произвежда бърбън, носещ името на Илайджа Крейг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 1184 |28.03.2024 . . 12| 7856 |07.03.2024 Путин със "слаб" по история: Белгия е създадена от Русия. Брюксел: Абсолютна измислица . 5| 3508 |02.03.2024 95 години от рождението на Георги Марков: "Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите“ . 3| 3784 |20.02.2024 Евгений Кънев: Гледам снимката на делегацията от наши копейки в Москва. И си мисля - на какво падение е способен човек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads