Реклама / Ads
1| 10578 |26.08.2017 МИНАЛО

Отиде си разузнавачката, която разкри тайното оръжие на Хитлер

.
Жани де Кларанс като млада
Отиде си французойката Жани де Кларанс, разузнавачката, която предаде на Великобритания информацията за ракетите „Фау-1” и „Фау-2” – тайното оръжие на Хитлер. Тя почина на 98 години в родината си Франция, където действа по време на Втората световна война.
 
И досега историята как де Кларанс е успяла да се добере до местоположението на базите в Померания, където са разработвани новите оръжия, на които Хитлер разчитал, за да подсигури победата си през войната, е забулена в мистерии. Сведенията били предадени на Лондон на 18 август 1943 г.

Веднага бил организиран масиран самолетен удар, в който участвали 600 самолета. В резултат на атаката загинали над 500 учени, инженери и техници на Вермахта, заедно с разрушените сгради на изпитателния комплекс и лабораториите.

 

По време на войната де Кларанс е била най-успешният агент на разузнавателната мрежа „Алианс”, създадена от съпротивителното движение на Франция. Кларанс е родена в семейството на видната френска фамилия Русо, дала на страната редица дипломати. Още в ранна възраст девойката научила няколко езика, между които и немски. Това й помогнало да получи достъп до висши офицери и служители на Германския райх. През 1941 г. тя била арестувана от Гестапо, по след това освободена поради липса на доказателства за нелегална дейност. През април 1944 г. Кларанс отново е задържана и изпратена в концлагера Равенсбрук. На 30 април 1945 г. Червената армия освобождава затворниците, между които е и френската разузнавачка.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5754 |15.08.2017 Разкриха канал за крадени коли за Русия . 1| 5315 |13.08.2017 Съветват англичаните: Ако търсите най-евтината бира, отидете в България . 1| 6251 |02.08.2017 Нестор Несторов: Убийствата на прехода останаха неразкрити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads