Реклама / Ads
0| 4910 |09.07.2019 МИНАЛО

Първият тенис турнир в Уимбълдън се провежда през 1877 година

.
На днешния ден през 1877 г. се е провел първият тенис турнир в Уимбълдън, на който победител става англичанинът Спенсър Гор.
 

Шампионатът "Уимбълдън", или както е популярен просто като Уимбълдън, е най-старият и престижен турнир по тенис в света.

 

За първи път се е състоял през 1877 година във "Всеанглийския клуб по лаун-тенис и крикет" (All England Lawn Tennis and Croquet Club/ Ол Ингланд Лоун Тенис анд Крокет Клъб). Оттогава се провежда всяка година през юни и юли в Уимбълдън, квартал на Лондон, столицата на Обединеното кралство. Той е един от четирите турнира по тенис от Големия шлем и е единственият от тях, който се играе на трева. В годишната тенис програма преди него се провеждат Откритото първенство на Австралия и Откритото първенство на Франция, а след него е Откритото първенство на САЩ.

 

Шампионатът в Уимбълдън започва шест седмици преди първия понеделник на август и продължава две седмици, освен ако програмата не се е забавила заради дъждовно време. Турнирът включва няколко отделни състезания, провеждани по едно и също време, и в тях участват 128 мъже и жени, 64 двойки мъже и жени и 48 смесени двойки.

Турнирът в Уимбълдън има и своите особености и странности. Тревата на Централния корт (а и на корт №1) не се използва от никой друг през годината, освен от състезателите, участващи в шампионата всяко лято. Но има едно малко изключение. Ако бивш шампион на турнира някога пожелае да играе на централния корт, това не може да му бъде отказано. Останалите кортове в комплекса могат да се използват в периода май-септември само от членовете на "Всеанглийския клуб по лаун-тенис и крокет" (All England Lawn Tennis and Croquet Club).

 

Победителят в турнира за мъже поединично получава купа, която е изработена и връчена за първи път през 1887 г. На нея е гравирано изречението: "Световен шампион на сингъл".

 

"Всеанглийският клуб" има изискване всички състезатели да бъдат облечени в бяло по време на мачовете си. Това изискване довежда до бойкот на турнира от страна на младия Андре Агаси в началото на деветдесетте години на XX век.

 

По време на мачовете официалните лица на турнира задължително се обръщат към жените-състезателки с "госпожице" или "госпожо" (Miss или Mrs). От друга страна, "господине" никога не се използва при обръщение към мъжете-състезатели.

 

В миналото е било задължително състезателите да се покланят преди и след мач на членовете на кралското семейство, седящи в Кралската ложа на Централния корт.

 

През 2003 г., обаче, тази традиция е отменена от президента на Всеанглийския клуб, херцогът на Кент. Сега състезателите са задължени да се покланят само ако в ложите седят принцът или принцесата на Уелс. Принц на Уелс е титла, която се дава традиционно на наследника на действащия монарх на Обединеното кралство (и на всички предшествуващи го монархии от 13 век насам). Настоящият, 21-ви по ред принц на Уелс е Негово кралско височество принц Чарлз, най-възрастният син на кралица Елизабет Втора.

 

Традиционната закуска за зрителите на турнира са ягодите и сметаната. Средно 28 000 кг ягоди и 7000 литра сметана се консумират всяка година през двете седмици на състезанието.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9238 |10.04.2017 На 10 април в космоса излита първият български космонавт Георги Иванов . 0| 5709 |30.01.2017 Отиде си Моката - първият ни олимпийски медалист . 3| 10240 |16.12.2016 Първият български автомобил e ”Балкан 1200” . 0| 9657 |15.09.2016 Защо първият учебен ден е на 15 септември?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads