Реклама / Ads
0| 5208 |07.11.2016 МИНАЛО

Показаха бойни реликви на парада за 7 ноември в Москва

.
С изпълнение на московския химн на Червения площад в руската столица приключи тържествено шествие, посветено на парада от 7 ноември 1941 година.Така беше отбелязана 24-ата годишнина от Октомврийската революция в обсадената от нацистите Москва, предаде ТАСС.
 

При откриването на парада прозвуча песента "Свещена война"; знаменосци изнесоха знамената на полковете, бранили столицата, както и Знамето на победата.

Московският кмет Сергей Собянин приветства ветераните и всички столичани, благодари на някогашните воини за великата победа и подчерта, че те винаги ще останат пример на мъжество и несломим дух.

Парадът на Червения площад в обсадена Москва през 1941 г. с участието на 28 500 души, продължил малко повече от час, "по своето значение е наподобявал голяма военна операция", каза Собянин.

Той е внушил на хората в страната увереност, че врагът ще бъде разгромен; тази победа е положила началото на победите край Москва и Сталинград, на Курската дъга и в други битки, отбеляза столичният кмет.

По главния площад на Русия преминаха над 5000 военни от московския гарнизон, кавалерия от Президентския полк, почетен караул от комендантския Преображенски полк, възпитаници на Московското Суворовско училище и на кадетски училища от столицата.

В шествието бяха представени моменти от историята и съвремието. Зрителите видяха изиграни епизоди от войната.

На Червения площад излязоха войници от прославени дивизии и военачалници от времето на войната, облечени в униформи от 1941 г.

Звучаха песни от военните години. Показани бяха бойни оръжия, станали вече реликви - танкове Т-34, Т-38, Т-37, Т-60, "катюши" и др.

За 14-и път в Москва се отбелязва годишнина от легендарния парад с тържествено шествие, посочва ТАСС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5791 |15.04.2016 110-годишният De Dion Bouton -атракция на ретропарада в Сливен . 1| 5467 |16.01.2016 Реликви на Левски са изложени в "Света София" . 32| 9775 |21.08.2013 Гърция си иска църковни реликви от България; да си върнат костите на Самуил!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads