Реклама / Ads
2| 6512 |12.05.2018 МИНАЛО

Президентът в Брацигово: Апостолите ни не бяха патриоти за мода

.
Брацигово
Все повече поколения ни делят от страшния и славен април на 1876 година. И въпреки всичко, невидимата сила на народната памет ни призовава отново в гнездата на бунта. В местата, където се роди свободата на нова България.
 
Това заяви президентът Румен Радев на церемонията  в Брацигово, с която беше отбелязана 142-годишнината от избухването на Априлското въстание. Държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй и поздрави военнослужещите с подвига на българските въстаници.

Когато Брацигово въстана, колебания нямаше. Думите на завърналия се от Оборище Васил Петлешков разбуниха предците ни. Храбрият ви градец плати за свободата ни повече от големите български градове, посочи Румен Радев.

Българският държавен глава посочи в речта си, че турските рапорти са определяли Брацигово като „един от най-важните бунтовнически центрове“. "В полите на Родопите, българите издигнаха своята въстаническа крепост, а самоотвержената отбрана на Брацигово разколеба дори най-жадните за плячка башибозуци", каза още в словото си Румен Радев. Президентът беше категоричен, че подобни мигове на изпитания са безпогрешно огледало на истината, защото в тях „ясно се отразяват и величавият патриотизъм, и задушливият дим на позора“.

За светлите наши апостоли историята отреди величие. Те не бяха „патриоти за мода“, както пише Захари Стоянов. Бенковски, Каблешков, Волов, Петлешков и много други не видяха възродена България. Но прокараха път там, където нямаше посока. Провидяха бъдещето там, където времето бе спряло“, заяви Румен Радев.

Президентът заяви, че предизвестеният военен разгром на въстанието не е бил погром на вярата в свободата. Пред мъченическата гибел дейците на бунта не се отрекоха от своя идеал, граден със слово и пушка. Не отстъпиха и не се смутиха, защото саможертвата бе венецът на тяхното дело, каза държавният глава и призова брациговчани да пазят спомена и да се гордеят със своите предци.
 
Президентът заяви пред изпълнилите площада граждани, че без априлци нашата национална съдба би била различна. „Без себеотрицанието на поборниците духът на България щеше още дълго да остане разколебан. Защото честта на родината е дело на свободните духом. А пътят на отечеството се гради от достойните“, подчерта Румен Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6981 |09.05.2018 Откриха мемориална стена на Железния полк в Силистра . 2| 11635 |09.05.2018 Да сведем глава пред жертвите на Втората световна война на 9 май! . 8| 14420 |09.05.2018 Малко известни неща за Втората световна война . 0| 5930 |08.05.2018 Европа отбелязва Деня на Европа и 73 години от края на войната на континента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads