Реклама / Ads
2| 16442 |02.03.2014 МИНАЛО

Сензация: Първата съветска атомна бомба – с наш уран

.
Според историци и атомни физици до 1945 година в дяволската надпревара по създаването на атомна бомба има двама основни противници - от една страна САЩ и Англия и от друга - германския Райх. Съветският съюз тогава определено изостава. Едва в края на 1943 година, след като НКВД събира цяла папка с разузнавателни донесения, със специално разпореждане е създадена Лаборатория № 2 към Академията на науките на СССР под ръководството на академик Курчатов.
 

Работата прераства в напрегната надпревара с времето след атомните бомбардировки над Хирошима и Нагазаки. Изследванията обаче спират от един непредвиден парадокс – на огромната територия на СССР, обхващаща една шеста от земната площ, чак до 1954 г. не е открито нито едно подходящо за разработка ураново находище. В Москва са добре осведомени, че германците използват за своите лабораторни разработки уранова руда от залежите в Яхимов-Чехия.

 Третият райх предвиждал да усвои в близко бъдеще и едно от първите и най-богати уранови находища в Европа, открито още през 1928 година под старопланинския връх Готен в България.
От спомените на Чърчил знаем за проведените между него и Сталин секретни, аморални пазарлъци за процентите влияние върху страните от Централна и Източна Европа. Кой знае дали прословутия молив на Бащата на народите не е написал цифрата 90 процента съветско влияние срещу името на България именно защото диктаторът е знаел за изключително богатото находище под българския връх Готен?! Версията е напълно допустима, защото почти веднага след 9 септември 1944 г. районът около старопланинския връх изведнъж е обявен за строго секретна зона и започва да се охранява от съветски специални части. Стреля се без предупреждение и достъпът на българи е абсолютно забранен! На 28 октомври 1944 година на място започва работа специална геоложка експедиция, в която всички членове са във военна униформа, а неин шеф е генерал майор Кравченко. Толкова припряно се работи, че пътят към върха за по-бързо се проправя с противотанкови мини.

На 6 януари 1945 година към Москва полита радостна радиограма –в района на открити залежи на поне 60 тона уран в доста обогатена руда. Времето не чака и на 27 януари Държавният комитет по отбраната на СССР издава съвършено секретно, от особена важност Постановление № 7408, което е адресирано само до външния министър Вячеслав Молотов и отговорникът по изпълнението на атомната програма Лаврентий Берия: То съдържа само две точки:

“1. Да се организира в България търсенето и добиване на уранови руди в урановото находище Готен и принадлежащия му район, а така също да се пристъпи към геологическо изследване на други известни или възможни находища на уранови руди и минерали.

2. Да се препоръча на Народния комисариат на външните работи на СССР да се проведат разговори с правителството на България за създаване на смесено Българо-съветско акционерно дружество с преобладаващ съветски капитал за провеждане на търсенето и добиването на уранови руди от урановото находище Готен и неговия район…”

Създадено е проформа съветско-българско дружество за добив на уран. В неговия управителен съвет се виждат имената на високопоставените лидери в БКП и държавния апарат Антон Югов, Тано Цолов, Стоян Караджов. Но истинското ръководство чак до 1950 година се осъществява само и единствено от съветските наместници. След като на 17 октомври 1945 под егидата на т.н. - Южна експедиция започват разкопките на българската уранова руда, достъпът на българи в района на Готен е абсолютно забранен.

 А доверието към българските партньори е толкова малко, че в построената през 1947 година край село Бухово първа инсталация за обогатяване на урановата руда персоналът е изцяло съветски! Първоначално изкопните работи се извършват от съветски войници, а след няколко месеца е решено, че е по-добре като работна сила да бъдат използвани и българи, но разбира се - “врагове на народа”. Много скоро в особено опасните участъци на рудниците под връх Готен започват да изпращат осъдени на смърт! Рудата се копае почти от повърхността с най-елементарни средства. Събират я в брезентови чували, товарят я на камиони, които придружени от силна охрана отиват до гара Яна, където секретният товар се прехвърля на влакови композиции. От пристанище Варна корабите поемат в неизвестна посока.

 Първата съветска атомна бомба е взривена на 29 август 1949 година и най-вероятно тя е била заредена с български уран. През втората половина на 1945 година руснаците започват да разработват и другото богато ураново находище в Европа, това в Яхимов, Чехия. Но е съвсем сигурно, че първите експерименти, без които просто не можеше да има съветска атомна бомба, са извършени именно с уран от Готен!

След като отдавна е обран каймака от българското находище и то вече не е ефективно за експлоатация, през 1956 година братушките ни позволяват поне по документи смесеното дружество да се регистрира само като българско.

 Наборе.бг
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 14544 |01.03.2014 Генерал Гурко бил „трън в петата” на Цар Освободителя . 15| 9312 |26.02.2014 Бойко се пъчи като лейтенант във "Фейсбук" . 4| 10112 |24.02.2014 Да си спомним за Христо Проданов . 2| 12511 |17.02.2014 „Васил Левски. Живот, дела, извори“ - 141 г. от смъртта на Апостола

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads