Реклама / Ads
1| 7369 |28.04.2016 МИНАЛО

Торинската плащеница и ликът на Исус

.
Торинската плащеница е една от най-известните християнски реликви в света. Смята се, че с нея е било увито тялото на Исус Христос при полагането му в гроба. Интересът към лененото платно с годините не само не стихва, а непрекъснато расте, особено след като през 1898 г., чрез специални средства, върху нея е открито запечатано изображение на човешко лице.
 
Сега учените разкриват интересна подробност за това, как е възможно да се е случило отпечатването на загадъчния образ. Според специалистите, има вероятност изображението да се е появило в резултат на силно неутронно излъчване по време на земетресение, случило се през 33 г. в Стария Йерусалим.

Теорията принадлежи на учени от Политехническия университет в Торино, съобщава Phys.org. Те също предполагат, че неутронното излъчване е повлияло и върху съдържанието на въглерод в плата, което е променило резултатите от датирането на артефакта.

Първият радиовъглероден анализ на плащеницата е направен през 1988 г., според който възрастта на реликвата е 728 г. Това обаче вероятно не е истинската възраст на реликвата. Причината е в това, че неутронното излъчване е увеличило съдържанието на въглерод-14 в тъканта, което е повлияло на резултатите от радиовъглеродния анализ. Това е мнението на групата учени, ръководени от Алберто Капринети.

Фактът, че земетресенията водят до увеличаване на потока неутрони, е доказан още през 90-те години на миналия век от руски учени под ръководството на Борис Кужевски от Научно-изследователския институт по ядрена физика към Московския държавен университет . Установено е, че при земетресение с магнитут 4 по скалата на Рихтер потокът от неутрони се увеличава 100-кратно, а при магнитут от 8.2 – увеличението е хилядократно.

Освен това италианските учени поясняват, че при този процес неутроните си взаимодействат с атомите на азота, което води до генериране на протони. Това може да доведе до появата на изображение върху плащеницата.

За пръв път образът върху Торинската плащеница е открит от фотографа-любител Секондо Пиа през 1898 г. Тогава той направил снимки на тъканта и се натъкнал на негативно изображение на човешко лице, което много прилича на предполагаемия лик на Исус Христос. Сега плащеницата се съхранява в катедралата "Св. Йоан Кръстител" в Торино.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2136 |28.03.2024 . . 12| 7887 |07.03.2024 Путин със "слаб" по история: Белгия е създадена от Русия. Брюксел: Абсолютна измислица . 5| 3524 |02.03.2024 95 години от рождението на Георги Марков: "Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите“ . 3| 3792 |20.02.2024 Евгений Кънев: Гледам снимката на делегацията от наши копейки в Москва. И си мисля - на какво падение е способен човек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads