Реклама / Ads
0| 9622 |10.08.2016 МИНАЛО

Цар Борис III води делегацията ни на олимпиадата в Берлин

.
Берлин - 1936 г.
Българският монарх цар Бопис III се отзовава на поканата на фюрера Адолф Хитлер и присъства като негов почетен гост на олимпийските игри през 1936-а година.
 
На снимката освен  Хитлер и българският цар останалите най-високопоставени гости са: маршал Аугуст фон Макензен (в униформата си на фелдмаршал от Първата световна война), доста одиозна личност, за известно време пратен в затвора през 1920 г. заради комплотизъм и възстановен във всичките си права от Херман Гьоринг, доктор Вилхелм Фрик, първият министър на вътрешните работи на нацистка Германия и др.

България не успява да вземе медал от игрите. Българската делегация заминава за Берлин със специален влак в състав от 94 души, от които само 23-ма са състезатели. Най-добре се класира Христо Малакчиев — десети във всестранната езда.  Не печелим нито един медал, а спортистите се класират между 16-а и 101-о място в състезанията. Българският цар, който води делегацията, взима обаче участие във всички официални церемонии, за което има подробна иконография, включително в историческия архив на игрите в Лозана, Швейцария.

Единадесетите летни олимпийски игри се провеждат в Берлин, Германия от 1 до 16 август, 1936 г.

Това е първата олимпиада, на която е въведена церемонията по внасяне на олимпийския огън. Най-много медали печелят домакините, но доминацията им не е пълна поради наличието на спортисти като Джеси Оуенс, който печели 4 златни медала.

Антифашистите в Европа смятат да проведат като протест нова алтернативна олимпиада в Барселона. Това така и не се случва поради избухването на испанската гражданска война.

Любимият режисьор на Хитлер - Лени (Берта) Рифенщал режисира култовия филм „Олимпия“ (1936) за олимпийското движение и олимпизма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4406 |23.10.2015 Миков: БСП излиза с гордо вдигнато лице от кампанията . 1| 3461 |23.10.2015 Дариха Миков с шест вида халва в с. Брош и с пожелание за успех . 0| 3551 |22.10.2015 Миков ще закрие кампанията в Кърджали и Смолян

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads