Реклама / Ads
0| 5755 |13.03.2018 МИСТЕРИИ

Бившият руски агент е отровен с ”Новичок”

.
Критична точна достигнаха отношенията между Лондон и Москва, след вчерашното изказване на британския премиер Тереза Мей, че е много вероятно Русия да стои зад нападението срещу Сергей Скрипал.
 

Бившият руски таен агент и дъщеря му са отровени с бойно нервнопаралитично вещество от тип, разработен в Русия. Мей настоява до края на деня руската страна да даде обяснение. Кремъл определи обвиненията като несъстоятелни, съобщи БНТ.

 

Какво представлява веществото "Новичок" и как действа? Силно токсично и в пъти по-смъртоносно от по-известните отровни бойни газове. Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са отровени с нервнопаралитично вещество "Новичок". Разработено е в бившия Съветски съюз през 70-те и 80-те години, но се смята, че Москва не е декларирала съставките му пред базираната в Хага Организация за забрана за химическите оръжия. Може и лесно да бъде прикрито например като препарат за селскостопански цели.

 

    Андрю Уебър, експерт по сигурност: Новичок е отровно вещество от четвърто поколение. Много по-опасно е от по-добре познатите газове Ви Екз и зарин и е между 5 и 10 пъти по-смъртоносно. Може да бъде както прахообразно, така и под формата на течност. Действието му е забавено и е достатъчно да е имало контакт с кожата на човек, за да го порази.

 

Химикалът предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища. Ако не получи антидот, жертвата се задушава. В случая на Скрипал, е минало много време, преди да стане ясно от какво точно трябва да бъдат лекувани той и дъщеря му.

 

Употребата на бойни газове е забранена и последният подобен случай беше покушението срещу брата на Ким Чен-ун преди година, когато той беше отровен на летището в Куала Лумпур с Ви Екс. До този момент, обаче, няма данни да е използван "Новичок". Според експерти, вариантите за евентуална руска връзка са два. Според Уебър, едната възможност е Москва да е искала да ликвидира бившия си таен агент, защото го счита за предател. Другата е някой да е откраднал формулата и целенасочено да иска нападението да изглежда като дело на Русия.

 

Темата изостри отношенията между Лондон и Москва. Тереза Мей настоя руската страна да даде обяснения по случая до края на деня. Руският президент Путин пък я посъветва първо да достигне до дъното на случая и едва след това да бъдат отправяни подобни обвинения.

 

Депутат от руската Дума коментира, че нападението срещу Сергей Скрипал може да е опит на МИ-6 да предизвика скандал преди президентските избори в Русия, както и да се опорочи предстоящото домакинство на Световното първенство по футбол. Белият дом заяви пълната си подкрепа за тезата на Великобритания и определи използването на отрова срещу британски гражданин на нейна територия като "позорно".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7155 |04.03.2018 Патриарх Кирил си тръгва огорчен, не сме оказали голяма почит на руските воини . 0| 7437 |18.01.2018 Руски атлети се ”изпариха“ от състезание след появата на проверяващи за допинг . 3| 8988 |12.12.2017 Бившият външен министър Даниел Митов и заместникът му отиват на съд . 0| 5487 |26.10.2017 „Туитър” отряза рекламите на руските държавни медии RT и „Спутник”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads