Реклама / Ads
0| 6903 |26.12.2012 МИСТЕРИИ

Далаверите на могъщите

.
И през отиващата си 2012-та г. икономическият живот беше белязан от десетки афери, скандали и грандиозни провали. Власт и влияние, пари и секс - това са обичайните заподозрени, когато става дума за далаверите на могъщите.
 

Не всичко през годината бе Гърция, пише "Дойче веле". Макар проблемите на страната да бяха събитието, което най-често занимаваше политици и икономисти, през последните 12 месеца се случиха и други "интересни" неща. Нека си припомним някои от най-дръзките далавери на 2012-та.

Кирливите ризи на банкерите

През лятото в банковия сектор гръмна поредната бомба: аферата ЛИБОР. Така се нарича междубанковият лихвен процент, който се определя въз основа на оценките на банките за това колко им струва да вземат кредити от други банки. В този смисъл лихвата ЛИБОР е основата за определяне на курсовете на милиони ценни книжа, деривати и други банкови инструменти. Както стана ясно през юли, десетки големи банки в продължение на години са манипулирали тази важна лихва, обявявайки не реалните, а занижени стойности.

В разгара на скандала "Барклис банк" призна вината си и след споразумение с властите трябваше да плати глоба в размер на половин милиард долара. Пред постигането на извънсъдебно споразумение се намира и друга голяма банкова институция - "Роял бенк ъф Скотлънд", на която може да се наложи да плати глоба от 430 милиона евро. Това обаче няма да е нищо в сравнение със санкцията, която заплашва швейцарската "UBS" - говори се за глоба в размер на 1,6 милиарда щатски долара. Германската "Дойче Банк" също е разследвана за манипулирането на лихвата ЛИБОР.

Раджат Гупта и приятелчетата му от Уолстрийт

 Той можеше да има всичко. Тръгнал от низините и издигнал се чак до върховете, индиецът Раджат Гупта бе олицетворение на американската мечта: миячът на чинии става милионер. Но точно когато е на върха на кариерата си като директор на консултантската компания "МакКинси" и член на борда на директорите на "Проктър енд Гембъл" и "Голдмън Сакс", лоша шега му изиграва приятелството му с неговия сънародник Радж Раджаратнам, основател на хедж-фонд. Гупта издава на бизнес-партньора си секретна информация от заседанията на управите, в които членува. В един от случаите става дума за предстояща инвестиция в размер на 5 милиарда долара. Благодарение на тази поверителна информация Раджаратнам се запасява с акции и така успява да спечели на борсата над 1 милион долара. Междувременно Раджаратнам бе осъден на 11 години затвор и глоба от 63,8 милиона долара, а през октомври приятелчето му Раджат Гупта получи 2-годишна присъда и глоба в размер на 5 милиона долара.

Залезът на една империя

Сам по себе си един фирмен фалит не означава непременно скандал. Той се превръща в такъв едва тогава, когато собствениците на фалиралата компания стават клиенти на правосъдието.

Такъв е случаят с веригата от дрогерии "Шлекер", която през юни фалира и остави без работа 25 хиляди души. Нейният създател Антон Шлекер издига империята си сякаш от нищото и дълги години я управлява с желязна ръка. Той допуска обаче една фатална грешка: в регистрацията на фирмата е записано, че Шлекер отговаря за концерна с цялото си имущество. Когато в началото на годината неговата наследничка Майке Шлекер обявява, че касите на компанията са празни, прокуратурата започва разследване и установява, че когато фирмата му започва да затъва, Антон Шлекер прехвърля огромна част от състоянието си, за да го спаси. През август срещу него и още 13 отговорни лица са повдигнати обвинения.

За награда - секс!

Секс-оргии за възнаграждение? В Германия се случват и такива неща. През август стана известно, че ръководството на застрахователната компания “Хамбург-Манхаймер” редовно е организирало екскурзии в чужбина, които са били нещо като награда за отличили се застрахователни агенти. Приключенията включвали секс-оргии с много алкохол в елитни заведения и клубове по цял свят.

Лондонският Лорд Волдемор

Дълго време шефът на американската инвестиционна банка JP Morgan Джейми Даймън се разхождаше като наперен пуяк във финансовите среди - неговата банка се справяше отлично с лавирането из дебрите на кризата. И така до пролетта, когато гръмна бомбата: банката загуби цели 2 милиарда евро заради грешката на един дилър и заради собствената си неправилна стратегия.

Следите на аферата отведоха следователите до един мистериозен търговец на кредити в Лондон, който в банковите среди е известен с две имена - "Лондонският кит" - заради огромните обеми на търгуваните от него сделки; и "Лорд Волдемор" - по аналогия с тъмния магьосник от романите за Хари Потър. Провалът на JP Morgan е истински позор с оглед на факта, че ръководството на банката винаги се е противопоставяло на призивите за засилен банков контрол. На фона на огромния скандал ръководството на банката изглеждаше доста глупаво, призна самият Джейми Даймън.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 24841 |18.12.2012 Аспаруховият мост №1 в света по жертви . 5| 9253 |14.12.2012 Перверзни наслади от края на света . 6| 7068 |12.12.2012 Отпадането на параграф 12 застрашава живота на разузнавачи . 8| 21222 |10.12.2012 Румънски физик: Иде красив Апокалипсис на 21.12.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads