Реклама / Ads
5| 8065 |08.01.2015 МИСТЕРИИ

Френската журналистка Анна Ерел измамила ИД - следваща мишена

.
Френска журналистка може да стане следваща мишена на джихадистите, след като успяла да се внедри в групировката Ислямска държава и да измами дори един от нейните лидери, пише в. "Фигаро". В продължение на един месец 30-годишната журналистката на свободна практика Анна Ерел се представяла за джихадистка и събрала ценни информации за ИД.
 
Миналата година тя се регистрирала в джихадистки сайтове под името Мелани и се представила като наивна 20-годишна девойка, която искала да отиде на джихад в Сирия. В интернет с нея се свързал 38-годишният джихадист от сирийския град Ракка Абу Билел. Още в първия онлайн разговор помежду им той я приканил да дойде в Сирия, за да се обучи за джихадистка. Разказал й, че в Сирия тя ще научи какво е чист ислям и ще се подготви за свещена война.

След двуседмичен курс Мелани щяла да има няколко възможности: да отиде на фронта, да отговаря за набиране на нови джихадисти, да работи в контрашпионажа на ИД или да се грижи за болни или нуждаещи се хора, обяснил Абу Билел. За да бъде измамата по-голяма, журналистката общувала онлайн с джихадиста забулена и така той не можел да прецени точната й възраст. Тя използвала употребявани от младите французи жаргонни думи и когато пишела на джихадиста, допускала правописни грешки.

Терористът й признал, че е дясна ръка на лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади и разказал, че е напуснал Франция през първото десетилетие на 21 век, за да се сражава срещу американските войски в Ирак. После отишъл в Афганистан, за да подобри техниките на водене на джихадистка борба. Минал също през Пакистан и Либия, където бил по времето на свалянето на Муамар Кадафи. През 2013 г. бил в Турция и накрая се озовал в Сирия. Джихадистът казал на събеседничката си, че имал три задачи - набиране на нови кадри, събиране на данъци и ръководене на бойните части на ИД. Понякога му се налагало дори да убива с голи ръце.

Постепенно джихадистът започнал да изпитва чувства към събеседничката си и накрая й предложил брак. Тогава тя прекъснала контакта с него и написала книга за всичко, което научила за ИД. Книгата се появи днес на пазара и е озаглавена "В кожата на една джихадистка". Не е подписана с истинското име на журналистката, а с псевдоним. След като прекъснала връзката с джихадиста, журналистката започнала да получава заплашителни обаждания по телефона. В интернет се появило видео, в което се отправя призив мюсюлманите, които я срещнат да я ликвидират. Днес журналистката се крие при приятели и роднини и живее постоянно нащрек.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5765 |06.01.2015 Жена падна от мост и оцеля по чудо . 1| 5749 |06.01.2015 Нарекохте ли си водата? . 5| 7648 |04.01.2015 15 войни през 2015 прогнозира Блумбърг . 1| 7190 |03.01.2015 Метеоритен дъжд тази нощ: по 40 звезди падат на час

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads