Реклама / Ads
1| 6029 |15.06.2018 МИСТЕРИИ

Гласът на Хокинг и музиката на Вангелис ще звучат в Космоса

.
Думи на прочутия физик Стивън Хокинг, взети от негова реч, в която призовава хората „да работят заедно, за да спасят планетата“, бяха изпратени днес в Космоса, докато полагаха праха му в Уестминстърското абатство в Лондон между гробовете на Исак Нютон и Чарлз Дарвин.
 

Радиосигнал с гласа на Стивън Хокинг, на фона на музика на Вангелис, беше изпратен към най-близката до Земята черна дупка 1А 0620-00, която е на 3500 светлинни години. Тя е открита през 1975 г. и когато сигналът достигне до нея, ще бъде „много, много слаб“, съобщи Европейската космическа агенция (ЕКА). Тя се ангажира с техническото изпълнение на идеята по молба на семейството на Стивън Хокинг и фондацията на негово име.

 

Дъщерята на професор Хокинг Люси каза, че посланието е красив символичен жест, чрез който се осъществява връзка между присъствието на баща ѝ на планетата Земя, желанието му да полети в Космоса и изследванията му на Вселената.

„Това е послание на мира и надеждата, на единството и необходимостта да живеем заедно на тази планета“, каза тя на погребалната церемония в Уестминстърското абатство, на която присъстваха уважавани учени, политици, знаменитости и обикновени хора.

 

В записа, изстрелян към черната дупка, гръцкият композитор Вангелис е включил синтезирания глас на Стивън Хокинг в свое ново произведение. То продължава малко повече от шест минути, от които половината са изпълнени от гласа на учения. Записът е кодиран в стандартен формат в бинарни данни.

 

На погребалната церемония речи произнесоха Нобеловият лауреат от 2017 г. Кип Торн, който е работил със Стивън Хокинг, и астрономът Мартин Рийс. Текст прочете актьорът Бенедикт Къмбърбач, въплътил се в образа на астрофизика в телевизионен филм. Изказващите се изтъкнаха не само приноса му в науката, но и волята му да се бори с нелечимо заболяване.

 

Сред присъстващите бяха музикантът Найл Роджърс, британският физик и музикант Брайън Кокс, лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин. Там бяха и около 1000 души, определени с лотария сред 25 000 кандидати от 100 държави.

Погребение в Уестминстърското абатство е изключителна чест. Учен не е погребван там от 1940 г., когато така е отдадена почит на откривателя на електроните Джоузеф Джон Томпсън.

 

Стивън Хокинг почина на 14 март на 76-годишна възраст в дома си. Той бе един от най-големите експерти по гравитация и черни дупки. През 1979 г. той беше избран за Лукасов професор по математика в Кембриджския университет. Тази длъжност е заемал и Исак Нютон.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5682 |24.10.2017 Мрежата на университета ”Кеймбридж” блокира заради дисертация на проф. Стивън Хокинг . 0| 5722 |24.07.2017 Стивън Хокинг: Земята може да стане гореща като Венера . 1| 5217 |16.11.2016 Стивън Хокинг: Светът загива през следващите 1000 г. . 0| 5111 |28.03.2016 Хокинг: След около век хората ще заживеят на Марс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads