Реклама / Ads
0| 7377 |02.01.2013 МИСТЕРИИ

Интелигентността не е порок!

.
Природен дар ли е интелигентността у човека? Не, смятат учените. Тя се състои всъщност от три отделни компонента и силата на умствените способности не може да се измерва с понятието интелигентност. IQ e подвеждащ.
 

Адам Хампшир и Ейдриън Оуен от Западния университет в Онтарио, Канада, едва ли са разчитали на такъв огромен интерес към техния онлайн-тест, качен в интернет.

"Смятахме, че ще откликнат няколкостотин души, пък те станаха хиляди и хиляди - хора от цял свят, на различна възраст и от всякакви религии", казва Оуен. В крайна сметка в теста се включват 110 хиляди души и двамата учени успяват да обработят резултатите на 44 хиляди от тях. Тази огромна по обем информация им дава оснавание да направят малко изненадващия извод, че с понятието интелигентност всъщност не може да се измерва силата на човешките умствени способности. В този смисъл всяко измерване на IQ е подвеждащо, твърдят Хемпшир и Оуен.

Компътърът развива логическото мислене

Главно три фактора обуславят добрите резултати, е показала анкетата: развитата къса памет, логическото мислене и говорните умения. "За тях отговарят три различни сектора от човешкия мозък, функциониращи напълно независимо един от друг, казва Адам Хемпшир. Изследване на доброволци със скенер е показало и къде по-точно са тези сектори в човешкия мозък: за логическото мислене отговарят части от мозъка от двете му страни, разположени малко по-високо от тези, от които зависи късата памет, а секторите, обуславящи говорната дейност, са разположени изцяло в лявото полукълбо на мозъка.

Логическото мислене достига най-високо развитие, когато човек достигне 20-та си година

В различните фази на човешкия живот тези три фактора се развиват различно, твърдят още двамата учени. Докато с напредването на възрастта говорните умения остават сравнително константна величина, логическото мислене и късата умствена памет достигат кулминацията си на около 20-годишна възраст, след което постепенно започват да отслабват. Ако всичко това трябва да бъде измерено с коефициента на интелигентността IQ, 70-годишният човек би имал 25 точки по-малко, отколкото един младеж.

Групата на хората с по-високо образование се представя по-добре най-вече в третия компонент от теста - говорните и езикови умения. Най-малки са различията по отношение на логическото мислене. Но хората, които редовно играят компютърни игри, са постигнали по-добри резултати в логиката и късата умствена памет. И още - жените са показали по-лоша къса памет от тази на мъжете. Възможно е това да е въпрос на различна мотивация, тъй като броят на мъжете, участвали в анкетата, е бил 3 пъти по-голям от този на жените, отговорили на въпросите.

Как тогава да измерим интелигентността?

Герд Гигеренцер от института Макс Планк в Берлин също смята коефициента на интелигентност за отживелица. Истинската интелигентност си личи от решенията, които сме принудени да вземаме всеки ден, казва германският учен. Според него някои от компонентите на човешката интелигентност нямат нищо общо помежду си. Математически надарените хора например често имат по-слаба компетентност по социалните въпроси и обратното.

"Дойче веле"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8941 |31.12.2012 Погребална еротика рекламира траурна агенция . 0| 6936 |26.12.2012 Далаверите на могъщите . 9| 24941 |18.12.2012 Аспаруховият мост №1 в света по жертви . 5| 9316 |14.12.2012 Перверзни наслади от края на света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads