Реклама / Ads
17| 8965 |27.09.2007 МИСТЕРИИ

Как една кметица закопа града на Кракра

.
Финансови проверки открили закононарушения за стотици хиляди левове в община Перник. Но вместо да спрат, далаверите с кметско участие зачестили.
 
С наближаването на старта на предизборната кампания за местните избори в публичното пространство се появяват все по интересни факти около начинът на управление на досегашните кметове в различните общини, както и любопитна информация за останалите кандидатите.

Прелюбопитни неща могат да се прочетат в един от форумите, отнасящи се до сегашната кметица на Перник Антоанета Георгиева. Читателите са били провокирани от нейно интервю. Съдете сами: „От интервюто на Антоанета Георгиева - кмет на Перник съм много разочарована. Мисля,че мястото и не е там, и за втори мандат да не си помисля, града има голям потенциал за развитие, но му трябва лидер, а не...", това е един от коментарите на читателката Ина в този сайт. Друг читател е още по-директен: „Георгиева да си хваща любовника и да си ходи! Това не е бардак, а община!" Над двайсет коментара и нито един в подкрепа на Георгиева. 20:0 е респектиращ резултат, съгласете се.

Оказа се, че както обикновено „няма дим без огън". Критиките към кметицата не са от вчера и са напълно основателни. Доказват го редица проверки на различни контролни и финансови органи. Всички те констатират единодушно редица нарушения и далавери, ощетили перничани и техния град.

И без това градът не е в сериозен разцвет, масово кадрите се изнасят в посока София и чужбина и към това като се прибяват нескопосаните опити да се управлява общината като еднолично дружество, става ясно, защо градът не е това, което всички искат.

От две проверки там, направени през мандата на Антоанета Георгиева става ясно, че са извършвани действия в противовез с всякакви правила и закони.

Кметицата на града системно е нарушавала разпоредбите от Закона за обществените поръчки, както и Наредбата за неговото прилагане. В качеството си на кмет тя е следвало да провежда процедури за възлагане на обществени поръчки, което не е изпълнявала.  Давала е апетитни поръчки на свои хора без въобще да обявява конкурси. За свършената работа са изплатени суми на различни фирми за над 1 млн. лева, с което общината е ощетена в особено големи размери. Кметицата е облагодетелствала трети лица като си е превишавала системно правата, констатират проверките. Инспектиращите са изписали респектиращ брой страници с дълъг списък от нарушения. Вероятно единствено политическият чадър на СДС, опънат над Георгиева, я е спасил от поредица деля за очевидни закононарушения. За моралните вреди да не говорим.

Ето и примери. Без търг за обществена поръчка и в нарушение на Закона за обществени поръчки (ЗОП) кметицата е сключила 12 договора за хигиенизиране на райони в Перник на стойност 118 000 лева без ДДС. Защо е предприела такова грубо погазване на закона - няма обяснение.

В нарушение на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки Антоанета Георгиева е сключила други 72 договори с изпълнители за ремонт на пътища и улици на територията на община Перник. Забравила обаче да проведе конкурс. По този начин „правилни" фирми глътнали 829 467 лева.

pernik-mini.jpgОт проверките и докладите се вижда, че са толерирани определен кръг от фирми, с които са сключвани редица договори. И това не е всичко.

През 2004 г. на общината е предоставена целева субсидия от Републиканския бюджет в размер на 6 151 504 лв. за покриване на неразплатени стари разходи от 2003 г. Независимо от преведената сума към края на 2004 г. общината е с просрочени задължения за 7 608 894 лева. Това е 33% от бюджета за 2005 г. Тези факти излизат наяве от извършен одит на финансовото управление на бюджета на община Перник.

Това показва, че кметицата не е разработила програма за излизане от затрудненото положение. От друга страна общинският съвет е приел бюджета на общината без да определи приоритетните разходи за местните дейности с цел възстановяване на финансовата стабилност на общината.

Този модел на управление е ощетявал перничани всекидневно. Въпреки проверките и констатираните нарушения, вместо нещата да се оправят, следващите инспекции откривали нови и нови „изненади", сякаш някой нарочно се опитвал да съсипе града, или най-малкото - да не му помага.

И така ден след ден - цял един мандат.

За други подвизи на пернишката кметица Антоанета Георгиева, както и за подобни деяния на нейни колеги от други градове - четете през следващите дни.

Приемаме сигнали на читатели и различни мнения за стила на управление на общините, както и препоръки за това, какви трябва да са хората, които сядат в кметските кресла или очакват да влязат в общинските съвети. Народът има право да си каже думата. Четири години сме слушали политиците и техните протежета - кметовете, затова е време да се чуе и гласът на народа.

 

Красимир Стоянов

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 9113 |19.09.2007 Отварянето на досиетата- разделно събиране на полуистини . 11| 6597 |11.09.2007 Злокобният 11 септември 2001 година . 1| 13598 |04.09.2007 Китай – най-големият „производител” на незаконни донори . 2| 8675 |27.08.2007 „Помнете, че е по-добре да изгориш, отколкото да избледнееш”, пише Кърт Кобейн

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads