Реклама / Ads
0| 4152 |20.10.2016 МИСТЕРИИ

Кацането на ”Скиапарели” на Марс не е преминало по план

.
Кацането на спускаемия апарат ”Скиапарели” на Марс не е преминало по план, но данни да се е разбил, още няма, съобщи ТАСС, позовавайки се на Европейската космическа агенция.
 

Андреа Акомацо, ръководител на отдела за изследване на Слънцето и планетите към Европейската космическа агенция, каза, че след разтварянето на парашутите "не всичко е сработило според очакванията". Двигателите на апарата обаче са се включили за 3-4 секунди, а по план е трябвало да работят 29 секунди.

 

Акомацо уточни, че парашутът се е отворил, но около 50 секунди преди очакваното кацане, модулът е престанал да предава данни.

 

Данни от модула по време на спускането му предаваше на земята частично европейският спътник на "Марс експрес". Те обаче не дадоха възможност на специалистите да направят каквито и да е изводи за състоянието на апарата. "Тепърва ще кажем какво е състоянието на спускаемия модул - разбил ли се е, или не. Засега не можем да го направим", каза Акомацо.

 

Основната задача на "Скиапарели" е да тества технологии за контролирано спускане и кацане на Марс. Освен това апаратурата му трябваше да запише по време на спускането в атмосферата скоростта на вятъра, влажността, налягането и температурата при кацане.

 

Въпреки неяснотата около състоянието на "Скиапарели", специалистите определят като успешна първата част от мисията - извеждането в орбита около Марс на модула TGO (Trace Gas Orbiter). Той получи данни от "Скиапарели", предаде ДПА, цитирайки ЕКА.

 

Запитан на излъчвана на живо по интернет пресконференцията дали модулът "Скиапарели" е цял, генералният директор на ЕКА Йохан-Дитрих Вьорнер каза: "Не знаем".

 

Ако кацането на "Скиапарели" се окаже неуспешно, това ще е втората загуба на спускаем апарат на Марс за ЕКА. Досега само американците могат да се похвалят с такова постижение, пише Франс прес и БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3650 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 3887 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ . 1| 2998 |23.02.2024 Исторически момент: За първи път апарат на американска частна компания кацна на Луната . 3| 5406 |29.01.2024 Иран обеси 4-ма заради шпионаж в полза на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads