Реклама / Ads
13| 9180 |06.08.2015 МИСТЕРИИ

Митрополит Николай анатемоса пловдивския кмет

.
Митрополит Николай
Обидно, кощунствено и арогантно е отношението на пловдивския кмет Иван Тотев към Българската православна църква.Това заяви Пловдивският митрополит Николай след Празничната литургия за храмовия празник на църквата "Свето Преображение Господне". Причината са заведени дела за неплатена такса смет за няколко църкви в Пловдив.
 

Митрополит Николай призова с думата постановявам председателите на тези църкви да не плащат нито стотинка на общината. Ние не произвеждаме боклук - каза владиката.

От най-бедната църква в Пловдив в квартал "Източен" се искат 13 хиляди лева за такса смет и понеже няма църквата откъде да ги вземе, идва съдия-изпълнител да опише иконите, кандилата, полюлеите и да ги изнесе на продан. Владиката попита риторично: Хайде, г-н кмете, искам да видя това как ще го сториш. Да видя докъде ще стигне арогантността ти по отношение на Българската православна църква.

Негово високопреосвещенство добави: Елате ни избийте. Ние стоим твърдо на скалата на православието. Митрополит Николай сравни с апостол Петър присъстващия на службата Петър Манджуков - ктитор и архонт на Пловдивска митрополия. И благодари на Здравко Димитров, че се е вслушал в съвета на Митрополията да се кандидатира за кмет.

Дядо Николай отново порица държавната политика, която натрапва уж случайно на зрелостни изпити темата за йога, когато се отбелязват 1150 години от покръстването на България. Как един митрополит да премълчи това? Освен ако и той не трябва да стане йога.

Преди това Светата литургия премина в традицията на празничния канон, в който на днешния ден се включва и тропар за осветяване на гроздето. Беше раздаден и благословен курбан. Църквата "Свето Преображение Господне" беше открита преди три години в жилищен район "Тракия" и е единственият православен храм в над 80-хилядния район. Част от новия витраж на храма вече е монтиран, целият се очаква на Успение Богородично.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7717 |22.02.2014 Влюбена жена предложи брак на митрополит Николай . 15| 8849 |25.11.2013 Митрополит Кирил бил удушен, не удавен? . 4| 10385 |23.09.2013 Олигарси убили митрополит Кирил . 15| 8052 |25.07.2013 Клетва застигнала митрополит Кирил заради „старомакедонско писмо”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads