Реклама / Ads
5| 7935 |22.03.2013 МИСТЕРИИ

Най-старият портрет на Вселената

.
"Най-древното" изображение на Вселената Източник: ЕКА
Европейската космическа агенция (ЕКА) разкри най-подробната карта на остатъчната радиация останала след Големия Взрив, с надеждата, че по този начин ще успее да хвърли повече светлина върху създаването и разрастването на познатата Вселена.
 

Картата представлява изображение на звездното небе в 50-милиона пиксела, с най-старите светлини в него и дава възможност да се определи по-точно съставът на Вселената и нейната възраст – 80 милиона години повече от досега предполаганото.

Данните за картата са събрани от телескопа „Планк” на ЕКА в продължение на почти 16 месеца. Изстрелян през 2009 г., целта му е изучаването на космическия микровълнов спектър – останките от древна радиация, излъчвана от Вселената, когато е започнала да изстива след Големия Взрив.

По това време Вселената е била изпълнена с нажежена до 2700 градуса по Целзий смес от взаимодействащи си протони, електрони и фотони. Светлината се е образувала в процеса на сливането на протони и електрони във водородни атоми. С разширяването на Вселената тази светлина е преминала в спектъра на микровълните, което е еквивалент на едва 2.7 градуса над абсолютната нула.

Този космически микровълнов фон показва минимални температурни промени (флуктуации), кореспондиращи с райони с различна гъстота в "бебешките" времена на Вселената. Това са и зародишите на цялата бъдеща структура на Вселената, на галактиките и звездите.

Според стандартния космологичен модел флуктуациите са се появили веднага след Големия взрив и са имали огромен размер за един много кратък период на разширяване, известен като инфлация. Телескопът Planck е проследил именно тези флуктуации по целия небосклон с най-голямата възможна засега чувствителност и резолюция.

Заснетото потвърждава стандартния модел, но и открива някои явления, които той не обяснява, съобщиха от ESA. Изглежда ще са ни необходими нови идеи във физиката, допълват от агенцията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7374 |15.03.2013 Новият ни премиер и папата - астрални близнаци . 3| 10051 |05.03.2013 Ретрограден Меркурий спъва комуникацията на протестиращите с властта . 27| 13906 |22.02.2013 Чакат ни 7 години революции . 3| 9202 |15.02.2013 Астроном: Въпросът не е дали, а кога Земята ще бъде ударена от астероид

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads