Реклама / Ads
12| 18326 |11.08.2008 МИСТЕРИИ

Оставиха без „думи” гробовете на Парцалев и на Григор Вачков

.
Вандали откраднаха металните букви на великите български актьори. Семейството на Тодор Живков е прибрало барелефа му заради многократни опити за кражби.
 

Апашите от ромски произход, които върлуват на територията на Централните градски гробища в столичния квартал „Орландовци”, тарашат всичко що е метал. След като не простиха дори и на детските гробове, те успяха да осквернят паметниците и на две от най-големите легенди в българското кино – Георги Парцалев и Григор Вачков. Надписите на техните паметни плочи са направени от бронзови букви, които обаче отдавна вече са предадени в някой от близките пунктове за старо желязо. От администрацията на гробищния парк са възмутени от грозната постъпка, но в никакъв случай не са изненадани. „Разбира ли ти ми свиня от кладенчова вода! Много са чували крадците за Парцалев или за Вачков.

parcalev_grob.jpg

Това са стари гробове и подобни бронзови надписи вече не се поставят. Сега те се издълбават в мрамора. Една от причините е именно вандалският манталитет на циганите, които живеят в съседство”, коментира човек от администрацията. Освен циганските набези, често срещана практика е да се задигат барелефи заради колекционерската им стойност. Най-потърпевш от тази практика е бившият Първи Тодор Живков. Семейството му наскоро е прибрало бронзовия лик от гроба му заради многократните опити да бъде отмъкнат. „Това със сигурност не е кокошкарско дело, защото барелефите на съпругата и на дъщеря му, които са на същия парцел, са оставени непокътнати.”, добавиха още от гробищната администрация.

Тодор Живков
donev_grob.jpg ralin_grob.jpg abrashev_grob.jpg

От там ни осведомиха, че доскоро крадците редовно са отмъквали по нещо и от военните гробове, чиито костници са прехвърлени в Орландовци от Националния исторически музей. В момента обаче те са защитени със СОТ и кражбите поне на този етап са спрени. В съседство пък се намира т.нар. ВИП парцел, където лежат костите на Радой Ралин, Николай Хайтов, Доньо Донев, Божидар Абрашев и още десетки културни дейци, които вече не са между живите. Тук се намира и редицата „Козият рог”, която е приютила за вечни времена творците на един от най-добрите български филми. Поради незнайни причини техните гробове все още не са ставали жертва на ромските набези. За сметка на това обаче някои от парцелите тънат в бурени и роднинско забвение. Един от най-добре поддържаните гробове е този на поета Радой Ралин, чийто паметник е сред малкото незасегнати от кича в целия парк. 

Набелязвайки проблемите си, от парка споделиха, че в най-скоро време трябва да се направи и известно почистване на дърветата, тъй като ежедневно работници изнасят паднали клони и шума. Една от основните причини за това са засажденията, които роднините на покойниците правя до самите гробове. "Не мога да си обясня с какъв акъл садят например орех. Кореновата му система е голяма и в някои случаи деформира целия гроб или пък повдига мраморния обков около него. Но за съжаление ние на този етап не можем да направим нищо без общинска намеса", казаха още запознати. 

grob_alej.jpg  снимки Вяра Йовева

Васил Василев 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 90480 |06.08.2008 Роднините на Доктора и на Женята – всеки ден на гробища . 37| 11215 |25.07.2008 Банковите служители надминаха чиновниците по темерутщина . 4| 6726 |24.07.2008 Столицата потъна в тухли и бетон . 227| 112944 |22.07.2008 Д-р Милко Тошков – бомба със закъснител!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads