Реклама / Ads
8| 5316 |17.06.2016 МИСТЕРИИ

Политически аматьори и евтин пиар сътвориха скандала с „флотилията”

.
Политическа аматьорщина и евтин „пожарен” пиар забъркаха страната ни в сериозен международен скандал, който едва ли ще се размине само с приказки. Става дума за въображаемата„флотилия” в Черно море уж насочена срещу Русия, мъжествено отречена на спешна пресконференция за първи път между премиер и президент.
 
Липсваше само Цецка Цачева, но пък беше военният министър, по средата.
Кой сътвори този скандал ? Официално всички държавни институции отричат да имат нещо общо с планове за обща военна флотилия между България, Румъния и Турция, под егидата на НАТО. Разбрали, недоразбрали политиците се хвърлиха да коментират нещо, което не знаят. В говорилнята, която продължава и днес, малцина обаче обърнаха внимание откъде тръгна всичко.

Вчера сутринта „24 
часа” съобщи, че Турция ни е информирала, че спира споразумението за реадмисия, връщане на имигранти, защото сме отказали участие в обща военна флотилия срещу Русия. И това ставало по лично нареждане на президента Ердоган. Медията се позоваваше на анонимни източници от МВР и Министерство на външните работи. По-късно се поправи, че „турски граничари съобщила на нашите на Капитан Андреево за нареждането на прпезидента Ердоган”
До момента и днес няма никакъв официален документ от Турция, нито във външно министерство, нито в МВР, който да потвърждава такива действия на Анкара. Няма ред и в медиите в южната ни съседка за такава сериозна стъпка, което е малко странно.

Турция би трябвало да има  най-голям интерес от изпълнение на споразумението с ЕС за реадмисия. За това е нелогично точно в момента да спре да го изпълнява. Защото на 1 юли се очаква решентието на Евросъюза дали да паднат визите за турските граждани. А и споразумението предвижда поетапно Анкара да получи 6 млрдевро за справяне с бежанската криза.
След публикацията веднага се намеси премиерът Борисов, който „потвърди новината” без конкретика, само допълни, че Турция е отказала да приеме 200 нелегални имигранти, заловени на наша територия. Нито дума защо и как.

След което последвата „пожарната” пресконференция. На нея обаче на стана и дума за отказа на Турция да приема имигранти. И тази тема постепенно отпадна в ранния следобяд, остана само „флотилията”. Даже премиерът строго помоли да не се смесват двете теми, въпреки, че в „пуснатата новина” за Турция в медиите, подозират неговият почерк.

Аматьорското изпъление по темата „НАТО, морето, Русия и българските трудови хора” пък показа аматьорското правене на политика в България.
Само да покаже какъв родолюбец е Борисов, той вкара страната ни в международен конфликт и ще ни скара и с партньорите от НАТО.
Не е ли абсюрдно договорки на алианса, на когото сме членове, да стават публично достояние? Още повече когато правителството е поело ангажимент в Брюксел за увеличение на мощта на НАТО в Румъния и България. Включително с изпращане на 400 военнослужещи за съвместни учения в северната ни съседка.

Конфузът е голям след като в Москва гърмят фанфари по темата: България отсвири НАТО! Кому беше нужен този цирк и преобръщането на нашата позиция, която е доста разкрачена по принцип, на 360 градуса само за денонощие. Ами ако сега от Брюксел се обидят и ни скръцнат със зъби дали пак няма да обърнем палачинката ? И да се окаже, че турски граничари ни съобщили, че Ердоган е разрешил да приемат имигранти.

Стефан Ташев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 7509 |10.06.2016 Т. Стойчев: Политическият елит помагаше на Митьо Очите и Ценко Чоков . 21| 5310 |10.06.2016 Бъчварова: Няма данни за политически чадър над Димитър Желязков . 7| 4370 |07.06.2016 Шефът на КЕВР: Природният газ ще поевтинее с около 10 на сто, независимо от цените на петрола

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads