Реклама / Ads
3| 4493 |23.10.2019 МИСТЕРИИ

Прокуратурата доволна от доклада на ЕК, бил обективен и реалистичен

.
Ръководството на прокуратурата оценява доклада на ЕК от 22.10.2019 г. като обективен и реалистичен. Този доклад отчита изпълнението на всички шест показатели, въведени при създаването на Механизма за сътрудничество и проверка през 2007 г., както и пълното изпълнение на седемнадесетте ключови препоръки, формулирани от ЕК през януари 2017 г.

Това се казва в позиция по доклада на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, съобщават от прокуратурата. Пазицията й на удовлетвореност от написанато не изненада никого. В нея се казва още:

 

Изключително положителен е крайният извод на Комисията – че „извършеният от България напредък по линия на Механизма за сътрудничество и проверка е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС“. Така обективно и по достойнство са оценени усилията на законодателната, изпълнителната и съдебната власт в областта на съдебната реформа и противодействието на корупцията и организираната престъпност.

 

В същото време докладът на ЕК от 22.10.2019 г. ясно подчертава, че „за постигането на резултати в дългосрочен план ще бъдат необходими решимост и последващи действия“. Ръководството на българската прокуратура ще продължи да работи активно и в рамките на Националния механизъм за мониторинг, създаден с ПМС № 240/24.09.2019 г.

Изразяваме институционална и експертна подкрепа на предложените от правителството последни изменения в Закона за съдебната власт, както и на поетия ангажимент за изпълнение на препоръките на Венецианската комисия в съответствие с установения конституционен ред. Намерението на следващата ЕК за въвеждане на „всеобхватен механизъм за върховенството на закона с общоевропейски обхват и обективно докладване на всички държави членки“ е най-силната гаранция за необратимост на реформите, заявяват още от прокуратурата.

 

Главният прокурор и неговите заместници изразяват своята благодарност към всички прокурори, следователи и служители, чийто труд в значителна степен допринесе за положителната оценка за напредъка на страната ни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 7| 5925 |11.09.2019 Сподвижник на Петното внася сигнал в прокуратурата срещу Десислава Иванчева . 4| 5597 |29.10.2018 Иво Прокопиев e завел дело в Страсбург срещу КПКОНПИ и прокуратурата . 5| 8190 |14.06.2018 Прокуратурата за източените 16 млрд. ДДС: Няма данни за престъпление . 13| 6640 |26.04.2018 Йордан Цонев нападна ”Репортери без граници” заради доклада за свободата на словото
Реклама / Ads