Реклама / Ads

1| 5649 |13.12.2017 МИСТЕРИИ

Прокуратурата разследва кмета на Септември за 13 млн. лв. щети

.
Софийска градска прокуратура е изпратила постановление на Специализираната прокуратура към Специализирания наказателен съд с 14 тома и 5283 страници доказателствен материал с извършени нарушения от кмета на Община Септември Марин Рачев, съобщава инициативен комитет ”Да спасим Община Септември”.
Информират, че рещу септемврийския градоначалник има достатъчно събрани доказателства за извършени престъпления, поради което следва да се образува наказателно производство.

"Извършените престъпления са от компетентността на Специализирания наказателен съд, респективно компетентна да образува наказателно производство да проведе разследване се явява Специализираната наказателна прокуратура", пише още в постановлението, цитирано от инициативния комитет.

Цитирани са данни за тежки нарушения на Закона за обществените поръчки - раздаване на поръчки по шуробаджанашка линия, липса на проведени процедури и контрол по изпълнението на поръчките, фалшива отчетност и др. Представени са доказателства за връзка с жената на кмета и сделка с фирма на нейна втора братовчедка. В преписката са налични данни от проверки на ДАНС и доклад от проверка на АДФИ за работата на Рачев.

"От взетите обяснения на засечените лица е видно, че фирмите нямат необходимата техника и работна сила за изпълнение на заложените дейности. Те не могат да обяснят какви точно дейности са осъществени, което е предпоставка да се смята, че фирмите им се управляват от други лица. По мнение на експерти в строителния бизнес нанесените щети на община Септември от гореизложената информация възлизат на около 13 000 000 лева", пише в постановлението, упоменато от "Да спасим Община Септември".

Инициативният комитет припомня, че в момента срещу Марин Рачев тече дело за укриване на данъци в особено големи размери - над 150 000 лева. Поредното заседание по делото е проведено в понеделник в Окръжния съд в Пазарджик, на което са изслушани експертизи, които сочат, че са налице укрити данъчни задължения.


В началото на лятото на срещу действията на Рачев, като кмет се учреди инициативен комитет "Да спасим Община Септември". Гражданите от общината протестираха срещу начина му на управление на общината и сигнализираха многократно за груби нарушения при разходването на публични средства и липсата на отчетност и комуникация с обществеността.

Инициативният комитет припомня, че преди да бъде избран за кмет от ГЕРБ Марин Рачев придобива скандална известност и в разследване на БТВ за незаконен добив на природни ресурси от река Чепинска. След като материалът е излъчен по телевизията, разрешителното на фирмата му за добив на инертни материали е отнет.

Очаква се резултат от прокурорската проверка по случая. С последните промени в НК кражбата и незаконния добив на природни богатства се наказва с лишаване от свобода до 8 години и очакванията на гражданите са за сериозни наказания срещу Рачев. От инициативният комитет са готови за нови протестни действия докато не се вземат мерки за отстраняването на кмета докато текат разследванията.

Според предоставената информация от инициативния комитет "Да спасим Община Септември" и предоставените от тях данни от прокуратурата е видно, че:  

Изложените факти допускат, че са на лице кръгове, около кмета на община Септември, които защитават частни корпоративни интереси за сметка на бюджета на община Септември и държавния бюджет. Лицата Гергана Стоянова, Светла Димитрова и Владимира Бояджийска са собственици или в управлението на 11 фирми, които са спечелили обществени поръчки или изпълняват услуги по договор с община Септември.

Гергана Симова Стоянова живее на съпружески начала със Стоимен Димитров Загорски. Стоимен Загорски е собственик на фирми "Чепинска кариера" ЕООД и "Менсъл груп" ЕООД. В тези същите фирми като управител и в последствие "собственик в сянка" е участвал и Марин Рачев, настоящ кмет на община Септември.

В настоящия момент Стоимен Загорски, по думите на майка му е служител в община Септември. Светла Стоименова Димитрова е майка на Стоимен Димитров Загорски. Владимира Йорданова Бояджийска е съпруга на Пламен Димитров Бояджийски. Пламен Бояджийски е в изключително близки приятелски отношения с кмета на община Септември Марин Рачев.

С тъщата на МаринРачев, Ванюша Атанасова Петрова и сестрата на Марин Рачев, Татяна Василева Петлова са управлението на Сдружение ФК "Локомотив 1925". Отделно от това Владимира Бояджийска и съпругата на кмета Марин Рачев — Васка Рачева са в роднинска връзка по съребрена линия (втори братовчеди).

Владимира Бояджийска като собственик на фирма "Лео газ 80" ЕООД е собственик на имота, на който е построена бензиностанция, находяща се на входа на гр. Септември. Бензиностанцията е собственост на Марин Рачев. На логото е изписано "Рачев" и в настоящия момент.

Бензиностанцията е отдадена под наем на фирма "ОЙЛ Транс-ПЗ" ЕООД, собственик на фирмата е Станимира Тодорова Асиева, за която се предполага, че е поставено лице на кмета на община Септември Марин Рачев.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 3580 |12.12.2017 3 болници разследвани за схемата с лекарствата . 6| 4122 |08.12.2017 Спецпрокуратурата: Не сме изземали биткойни . 3| 4750 |06.12.2017 Привикали Борисов в прокуратурата да каже кои са наркотрафикантите в НС
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ