Реклама / Ads
2| 7414 |06.06.2015 МИСТЕРИИ

РЕВОЛЮЦИЯ! Нов кръвен тест показва всички вируси

.
Изследователи са изобретили кръвен тест, който може да идентифицира вирусите, с които се е борила имунната ни система в миналото. Разработката на теста е все още в ранна фаза, но вече дава представа за това колко подобни са имунните системи на хората, въпреки географските разстояния, пише "Да Върдж", цитиран от Фокус.
 

В публикацията за постижението в журнала "Сайънс" се обяснява, че хората имат имунологична памет, т.е. клетките запомнят вирусите, с които са се срещали. Това е биологична система, която помага да се ускори имунната ни реакция при заразяване със същия вирус. Изследователите са използвали този инструмент, за да изучат историята на инфекциите на над 500 души от четири континента.

Най-напред екипът е създал „вирусна библиотека“ от обществени бази данни от протеинови секвенции, принадлежащи на всички познати вируси, които заразяват хората. След това учените са създали синтетични маркери, възпроизвеждащи протеините на повърхността на различните вируси, които имунната система би разпознала, само ако се е борила с вируса. Идентифицирайки маркерите, към които са се насочвали антителата в кръвта на участиците в експеримента, екипът е бил в състояние да установи с кои вируси са били заразени.

 

Имунните системи на доброволците са реагирали на средно десет вируса, въпреки че двама души са реагирали на 84 щама. Изследователите са открили още, че броят на засечените вируси има връзка с възрастта, ХИВ статуса и географското местоположение. Най-често срещаният вирус е вирусът на Епщайн-Бар, който причинява мононуклеозата.

 

Това проучване не би било възможно преди няколко години, но напредъкът в синтеза и секвенирането на ДНК позволява разработването на този нов метод, посочва Бенджамин Ларман от Университета “Джонс Хопкинс”, който е съавтор на изследването. Тестът е евтин - анализът на кръвна проба струва 25 долара, като за една седмица могат да се обработят 100 проби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6339 |05.06.2015 В САЩ бленуват за женска виагра . 4| 5490 |04.06.2015 Убиецът на Геогри не е психопат; ще повтори, не го ли разкрият . 11| 5766 |03.06.2015 Фрог научи: "Изчезналите“ роми от махала "Кремиковци" се завърнаха . 2| 7685 |02.06.2015 Беден мъж - жив Казанова, жив дявол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads