Реклама / Ads
34| 7473 |09.05.2014 МИСТЕРИИ

Русия ще колонизира Луната

.
Русия ще колонизира Луната от 2030 г., пише в изтекъл документ на агенция “Роскосмос”, съобщи АП. Планът е в 3 стъпки. Първата е изпращане на робот там до 2016 г. До 2028 г. се предвижда човешка мисия. Лунен полигон и база за добив на полезни изкопаеми се готвят за 2030 г.
 

Документът изтъква, че е жизненоважно Русия да изпревари другите страни.

Луната е космически обект на бъдещо усвояване от земната цивилизация и през XXI век може да започне геополитическа конкуренция за лунните природни ресурси. Следователно Русия трябва да създаде арсенал от необходимите средства за обезпечаване на националните интереси в усвояването на Луната, посочват авторите на концепцията, като допълват, че трябва да се осигури независимостта на националната лунна програма от условията и обема на участие в нея на чуждестранни партньори.

 

Досегашните експедиции на Луната показаха, че там има алуминий, желязо, титан и много други елементи от таблицата на Менделеев. Геополитически изследвания ще предоставят още информация за съществуващите на Луната полезни изкопаеми, за степента на съдържание на едни или други елементи, както и за възможността за тяхното добиване, преработка и доставка до Земята, допълват авторите на концепцията.

 

Планът за усвояването на Луната до 2040 г. включва три етапа. Първият започва още от 2016 г. и продължава до 2025 г. и предполага изпращането на спътници на Луната с изследователска цел.

 

Вторият етап е между 2028 и 2030 г. и включва експедиции на Луната без кацане на нейната повърхност, като ще се използва транспортен космически кораб.

 

Третият етап е планиран за 2030 – 2040 г. и включва посещение на Луната от космонавти, начало на строеж на лунна обсерватория и първи елементи на инфраструктура.

 

Сумата, необходима за изпълнението на лунната програма, все още не е изчислена напълно, но се предполага, че само за първия етап ще са необходими около 28,5 млрд. рубли. Според експерти обаче необходимите средства най-вероятно няма да са за сметка на държавния бюджет, а ще дойдат от частни компании.

 

Луната е само първата стъпка по пътя към далечния Космос, затова има смисъл тя да се използва като космодрум, заяви научният ръководител от Института за космическа политика Иван Моисеев.

 

По думите му добитите на спътника природни изкопаеми няма да има смисъл да се превозват до Земята, тъй като това няма да е рентабилно, независимо от стойността на откритите материали, но може да се започне измисляне на начин за отделяне на кислород, който присъства в много съединения на Луната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 10446 |24.03.2014 И Аляска се връща в Русия?! . 0| 5937 |13.02.2014 НАСА ще сади босилек и ряпа на Луната . 1| 6145 |06.12.2013 NASA ще прави зеленчукова градина на Луната . 0| 7486 |04.07.2013 Тъмната материя в Слънчевата система не е и една стотна от Луната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads