Организацията отправи предупреждението си ден преди началото на кампанията за масова ваксинация, която тя подпомага в Демократична Република Конго. Кампанията започва от столицата Киншаса, където около 10 млн. души са изложени на риск.

Заради недостига на ваксина, само 7 млн. спешни дози са налични за кампанията, „Спасете децата” заяви в свое изявление: „Твърде малко дори да се покрие напълно Киншаса, да не говорим за цялата Демократична Република Конго”.

 

Като извънредна мярка по съвет на Световната здравна организация, дозите ще бъдат силно разредени за лечение на петима души, вместо за един, заявяват от доброволческата организация. Разредените дози осигуряват временен имунитет за около една година, за разлика от доживотния имунитет, който се осигурява от пълната доза.

 

„Спешно трябва да достигнем до колкото се може повече деца и семейства, с доставките, които са останали и това е единственият начин, по който сме в състояние да го направим точно сега”, обяснява директорът на „Спасете децата” за Конго. Тя допълва, че могат само да се надяват, че това ще е достатъчно, за да спре по-нататъшното разпространение на епидемията. 

 

От организацията подчертават, че стартирането на кампанията е от решаващо значение, така че да могат да опитат да спрат разпространението на жълтата треска по земя и въздух до повече градове в Африка и по целия свят.

 

Жълтата треска е хеморагичен вирус, разпространяван от същия тип комари, който пренася вируса Зика. От декември насам жълтата треска е убила близо 500 души в Ангола и Конго. Това е най-голямата епидемия в региона от 30 години насам.