Реклама / Ads
0| 4401 |29.07.2016 МИСТЕРИИ

Не търсете покемони покрай релсите, предупреждава БДЖ

.
Търсенето на покемони в железопътни райони не е безопасно начинание, предупреждават от БДЖ в съобщение до медиите. В разгара на лятото, когато зачестяват ваканционните пътувания, а разходките и игрите под открито небе са по-желани и приятни, се увеличава и рискът от инциденти поради проявена разсеяност, отбелязва те.
 
Заради това от железниците напомнят няколко съвета за безопасност:

Влаковете не могат да спират бързо, за да избегнат намиращите се на релсите хора или превозни средства!

Съществува оптична илюзия, която не разрешава да се прецени разстоянието от влака до вас и неговата скорост!

При преминаване на влак съществува опасност да бъдете повлечени от въздушния поток или ударени от извънгабаритен товар на влака!

Затова е жизнено важно да се огледате добре при преминаване и в близост до железопътни линии и в случай, че забележите приближаващ влак да изчакате неговото преминаване на безопасно разстояние.

Бъдете бдителни!

Около железопътните линии или в гарите, спазвайте всички предупредителни знаци! Когато използвате слушалки или мобилни телефони, те ще ви попречат да видите или чуете приближаващ влак!

Стойте далеч от ръба на перона!

Никога не стойте на ръба на перона. Трябва да останете зад предупредителната линия. Обърнете внимание, че не на всеки перон има такава линия! Стойте възможно по-далеч от ръба на перона!

Внимавайте при слизане и качване!

Качването на пътнически вагони се допуска само на определените за това места – странични входни врати и само в покой! Внимавайте – има разстояние между влака и перона! Използвайте ръкохватките на вагона! Не се опитвайте да отваряте вратата преди влакът да е спрял! Не слизайте от страна, към която няма перон!

Не се навеждайте през отворени прозорци !

Съществува опасност да бъдете ударени от провиснал клон или друг предмет!

Заради собствената си безопасност трябва да знаете, че:

При пресичането на железопътни линии не трябва да се стъпва върху релсите, защото е възможно да се подхлъзнете и паднете!

Не трябва да се преминава през стрелки (местата, където релсите се събират и пресичат), тъй като релсите могат да бъдат задвижени автоматично, без сигнализация и да притиснат крака на пресичащия.

Спирачното разстояние на влака е до 1000 метра! Всеки опит за пресичане пред него може да има фатални последствия!

Електрическото напрежение в контактната мрежа е 25 000 волта! При приближаване с тяло или какъвто и да е предмет на разстояние по-малко от 2 метра до контактния проводник може да предизвика волтова дъга, която е смъртоносна! По тази причина е опасно и качването върху вагони!

Хвърлянето на предмети по влаковете крие опасност, както за самите Вас, така и за пътниците и персонала във влака!

Водачите на пътни превозни средства трябва да се съобразяват със светлинните и звукови сигнализации на прелезите, както и със спуснатите бариери. Преминаването на железопътен прелез при спуснати бариери и задействана сигнализация е изключително рисковано и животозастрашаващо!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4134 |15.11.2023 Чернобилски диви свине убили руски разузнавач? . 7| 7506 |09.11.2023 Пак смърт на високопоставен руснак: На 41 години почина зам.-шефът на "Роскосмос" и дясна ръка на Рогозин . 2| 5952 |30.10.2023 Шефът на ООН: Спрете лудостта! Покривите на света се срутват . 2| 7075 |08.09.2023 Пореден опасен дрифт в центъра на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads