Трик с капки за очи продава скъпа риба
Консумацията на риба в България е под средното европейско равнище. У нас има няколко основни доставчици на риба и рибни деликатеси, които осъществяват внос предимно от чужбина. Рибата е дълбоко замразена в специални контейнери и въпреки това, когато пристигне тук, се използва един странен, находчив и уникално предприемчив начин тя да изглежда и да се предлага на търговците в големите вериги и на рибни ресторанти – в очите на рибата се капват по две капки от офталмосептонекс – капки за очи, а също така се използват и други подобни като тобрекс и овлажняващите капки за очи, съдържащи гелоподобна овлажняваща система SYSTANE. Причината за всичко това е много проста – съдържателите на ресторанти познават дали рибата е прясна по бистрия поглед в очите и когато те не са засъхнали и кървясали. Ако някои иска да зареди ресторанта си с прясна сьомга и държи на реномето си от заможна клиентела, то той знае, че сьомгата трябва да има сочно, плътно, розово – оранжево месо с характерен аромат. И естествено, ако доставките са на цяла, неразфасована риба, то тя трябва да има ясен и бистър поглед. У нас се внася предимно норвежка атлантическа сьомга, която се отглежда в рибовъдни ферми. Известно е, че този вид риба е най- добра за готвене, когато е абсолютно прясна. Именно този факт принудил някои от доставчиците да използват гореспоменатия трик. Подобен трик се прилага и към калкана в търговските вериги, където го продават цял и неизчистен. В София номерът се прилага и за екзотични риби като японската Фугу, която е много скъп деликатес. Рибата се сервира в няколко изискани ресторанта категория лукс и се консумира предимно от чужденци. Фугу се сервира с отвара, приготвена от нейните перки. Интересното при тази риба е, че тя може да се приготвя само от готвач, които има специална диплома за това. Изкушението е огромно, тъй като рибата има неравномерно разпределена отрова в хрилете и при неправилно приготвяне може да окаже наркотичен ефект върху този, който я консумира – да му се вдървят краката например. И ако това трудно ще стане, защото на пръсти се броят нашенците опитвали от тази риба, то доставчиците на рибни продукти в България твърдят, че производствената им база напълно отговаря на всички съвременни изисквания за производство на хранителни продукти като ISO 9001. Този факт е ясен защото санитарния контрол е на добро равнище. Капки за очи се слагат на рибите, които са най- разпространени за консумация по ресторанти и вериги като: сьомгова пастърва, треска, барбун, морски сом, кефал, лаврак, ципура, акула, лефер, пангасиус, червен снапер, писия, сребриста сайда, змиорка и групър. Единственото положително при прилагането на номера с капките за очи е, че той не се отразява на вкусовите качества на рибата по никакъв начин и не е вреден за онези, които я консумират. Но определено е новаторски метод, дело на родното предприемачество, което явно има неподозирани таланти във всяко едно отношение. Frognews.bg
Моля, подкрепете ни.