Реклама / Ads
1| 8990 |24.05.2013 МИСТЕРИИ

ЦРУ лети през България със заподозрени в тероризъм

.
Ново проучване на британски експерти замеси България в скандалната програма на ЦРУ за тайни полети, с които американското разузнаване транспортира заподозрени в тероризъм до държави в Близкия Изток.
 

Тази програма действа от 2001 година, а в края на 2005-та "Вашингтон пост" разкри, че полетите са били свързани с укриване и разпити на арестантите в затвори в Източна Европа.

Тригодишното проучване на Съвета за икономически и социални изследвания, финансирано от британското правителство, е анализирало хиляди архивни записи от самолетни полети, информация от съдебни дела, финансови отчети и други документи за повече от 11 000 излитания и кацания на разузнавателни самолети, предава Дарик. България фигурира в един полет, който е бил извършен преди осем години - на 23 май 2005 година. Самолетът на ЦРУ е кацнал на софийското летище от Исландия и часове по-късно е излетял за Дубай.

Британските експерти описват различните полети на самолетите на ЦРУ, които са анализирали - за някои е посочено, че почти сигурно са превозвали задържани от американското разузнаване, като дори в някои случаи тези лица са идентифицирани поименно. Други полети са описани като "фалшиви полетни планове", с които ЦРУ е заблуждавало авиационните власти и така е прикривало следите. Трети пък са обозначени просто като "подозрителни".

Полетът от 23 май 2005 година, за който София е междинна спирка, е част от маршрут на самолет на ЦРУ, започнал от гражданско летище във Вирджиния, преминал през Исландия и кацнал у нас. Именно в българската столица полетът се окачествява от експертите като "подозрителен", което означава, че има голяма вероятност тук да е качен "пътник" на ЦРУ. От София самолетът излита за Дубай, продължава за Афганистан, после за Йордания и накрая каца в Кипър. Самолетът прекарва четири дни в Кипър, като накрая, без да има документиран полет, се озовава отново в Америка - в щата Мейн.

Американската "Програма за извънредно транспортиране" е започната от ЦРУ само месец след атентатите в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 година. Задържаните се прехвърлят в държави от Арабския свят, където им се прилагат т.нар. "засилени методи за разпит". Те са незаконни в Америка, защото, според местни политици и магистрати, се равняват на изтезание. Според бившия агент на ЦРУ Робърт Беър "ако се изисква сериозен разпит, задържаният се изпраща в Йордания, ако трябва да се измъчва - в Сирия, а ако трябва да изчезне, се изпраща в Египет".

През декември 2011-ва разследване на Асошиейтед прес и ARD разкри таен затвор на ЦРУ в подземия в центъра на румънската столица Букурещ. Според проучването най-малко още един полет, ръководен от ЦРУ, е минавал през София, въпреки че няма данни той да е превозвал "неволно присъстващи" пътници. Той се е осъществил ден по-късно от друг самолет и е бил етап от друга обстойна обиколка на Европа, Северна Америка и Близкия Изток. Подобни полети типично са изпълнявали технически курсове, обясняват учените.

Гърция фигурира с най-малко 16 полета на ЦРУ между 2002-ра и 2006 година, половината от които са маркирани като "съмнителни" при излитане от Атина.

За същия период Турция също фигурира с 16 полета. Най-малко седем са "съмнителни". Те минават през четири турски летища, като сред тях е и потвърденият полет на "Алжирската шесторка" - шестима босненци, арестувани в Сараево през 2002-ра и заведени в залива Гуантанамо, където лежат седем години без присъди. Този полет минава през летище Анталия на 19-20 януари 2002 година.

Северната ни съседка Румъния фигурира в най-малко 20 полета, почти всичките от които са "съмнителни", "фалшиви" или с потвърдени задържани лица на борда. През Букурещ минават и шест полета между 2003-та и 2005 година, на които са присъствали петима назовани по име задържани, както и най-малко трима, обозначени като "затворници с висока стойност". През Констанца пък, освен един полет с наименувано лице през 2004-та, има и най-малко шест "фалшиви полетни плана", както и един такъв през Тимишоара.

През декември 2011 година журналистическо разследване на Асошиейтед прес и ARD разкри таен затвор на ЦРУ в подземия в центъра на румънската столица Букурещ.

Македония също фигурира с един полет с потвърден затворник. На 24 януари 2004 година е качен ливанецът Халед ел-Масри, който е арестуван и неправомерно държан от македонските служби в хотелска стая почти месец. От Скопие Ел-Масри е отведен в Афганистан, където е изтезаван в продължение на четири месеца от агенти на ЦРУ, преди да бъде пуснат на свобода.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 14981 |26.01.2013 Напролет през 2013 - големи обрати! . 19| 11165 |18.01.2013 Уфолози: Извънземните ще ни атакуват през март! . 1| 8179 |07.01.2013 Чакат ни колосални слънчеви изригвания през 2013 година . 26| 16709 |29.10.2012 Скелети в гардероба: ЦК на БКП изпълнявал заповеди на КГБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads