Реклама / Ads
7| 6338 |07.04.2015 МИСТЕРИИ

Учените от ЦЕРН пред ново революционно откритие

.
Големият адронен колайдер би могъл да засече други измерения. Подобно откритие би могло да засенчи предишния триумф на учените от ЦЕРН - откритието на частицата Хигс Бозон. Една от най-популярните идеи на теоретичната физика е хипотезата за светове в други измерения. Според нея биха могли да съществуват безкраен брой вселени, които да се различават от нашата, но да бъдат паралелни. Това е и една от идеите най-често използвани от автори на научна фантастика.
Това пише сайтът Science Direct, цитиран от бТВ. Според д-р Мир Файзал от университета във Ватерло, разбирането на обществото за тази теория не е правилно: „Обикновено хората мислят за „многобройната вселена" като множество светове, както е описано в квантовата механика, където всяка една възможност и променлива е изпълнена в един от тези светове. Това няма как да бъде тествано и тази теория остава повече в полето на философията отколкото на физиката".

Според проучването на д-р Файзал е възможно да бъдат засечени друг вид вселени: „Това, което имам предвид, са истински вселени, но в допълнителни измерения. Тъй като гравитацията може да „излиза" от нашата вселена и да влиза в други измерения, подобен модел може да бъде тестван като се засекат и измерят малки черни дупки с помощта на Големия адронен колайдер".

Тук се намесва и друга теория, а именно тази за малките черни дупки. Според нея вселената ни непрестанно е изпълнена с множество малки черни дупки, които имат много кратък живот. Предполага се, че именно те са свързани с природата на черната материя. Енергията, която е нужна за да се появят тези черни дупки, се равнява на 10 на 16-та степен TeV - единицата за енергия , с която работи адронният колайдер.

Според проучването на д-р Файзал, досегашните изследвания на енергията, нужна за появяване на черни дупки, не са правилни, защото не взимат под внимание деформацията на квантово ниво. Ако предположенията му са правилни това значи, че черните дупки биха се появили при много по-малки мощности - около 11,9 TeV. След ремонта на адронния колайдер, той може да работи с мощности до 14TeV и д-р Файзал твърди, че веднъж достигне ли пълния си капацитет, тази теория може да бъде подложена на тест.

Ако експериментите докажат тази хипотеза, физиката ще трябва да преосмисли разбиранията си за допълнителни измерения, паралелни вселени и черни дупки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6763 |24.03.2015 Мъж вися във въздуха 5 ч пред смаяни погледи на минувачи . 0| 7566 |20.03.2015 Уникално! Слънчево затъмнение ще има преди обяд . 44| 16659 |18.01.2015 Кери пред CNN: Щастлив съм, че излязох жив от България . 2| 4955 |01.01.2015 Сурвакането се е появило преди християнството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads