Реклама / Ads
1| 5613 |31.05.2018 МИСТЕРИИ

Всяко трето българче прави секс на 13 г.

.
Всяко трето дете в България посочва, че първият му сексуален контакт е бил на 13-годишна възраст. Българските деца и юноши са в първите 10 челни места по сексуален тормоз, рисково сексуално поведение и употреба на алкохол.

Това твърдят от общинската дирекция „Превенции“ във Варна, като цитират международното изследване „Поведение и здраве при деца в училищна възраст“, проведено в 43 държави.

 

Във възрастта между 14-18 години информацията за това как да се предпазят, е от критично значение, защото все повече тийнеджъри се впускат в рискови ситуации, опасни за здравето и животозастрашаващи. Необходимо е да се засили фокусът и превантивните програми, които да информират децата и юношите, относно ангажирането им в рискови сексуални отношения, последствията от необмислени решения и импулсивни постъпки с цел подпомагането им да вземат разумни решения, които водят до запазване на психо-физическото им здраве.

 

Тези основни теми ще бъдат във фокуса на сдружение „Наш Свят“, чийто проект се финансира от дирекция „Превенции“ на Община Варна. Той представя теоретична информация по темите, чрез видеоматериали, театрални драми и терапевтични подходи, работа в малки групи, брейнсторминг, презентация и дискусии.

Проектът „Превенция на Сексуално Поведение и Рискови Интервенции (СПРИ) при деца и младежи“ включва тренинги, насочени към 40 ученика в няколко таргет групи: 11-14 и 14-18 години, 10 доброволци и 10 преподаватели.

 

Всеки тренинг се съобразява с възрастовата група и няма да използва неподходящи материали или да подтиква към неподходящо поведение. Именно професионалното и адаптирано съдържание ще бъде изнесено под формата на театрално-образователни етюди, упражнения и импровизации, с цел превенция на неподходящо рисково поведение.

 

Тренингите ще се провеждат в сградата на сдружение „Наш Свят“ във Варна до Шишковата градинка. Всеки желаещ да се включи за участие в проекта СПРИ, може да попълно онлайн заявление на страницата на сдружението www.ourworldcenter.com.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 9387 |30.05.2018 Путин под мустак: 300 000 руснаци имат апартаменти на българското Черноморие за 5 млрд. USD . 0| 5164 |30.05.2018 Няма да има ”турско присъствие” в небето ни . 1| 5535 |30.05.2018 Шефска чистка в БНТ . 0| 5784 |29.05.2018 Здравната карта застрашава живота на пациентите, алармират лекари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads