Реклама / Ads
15| 12023 |19.04.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Екимджиев за Фрог: С ареста на Иванчева се реставрира полицейщината

.
адв. Михаил Екимджиев
Има смущаващи факти при задържането на районния кмет на „Младост” Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.
 

Дори да повярваме на полицията, че това е бил най-удобният и подходящ момент за реализиране на тяхното мероприятие, тъй като е очевидно, че Иванчева и Петрова са били следени и контролирани със СРС, от юридическа гледна точка няма разумно обяснение на два въпроса.

 

Първият е защо на задържаните незабавно не е осигурена адвокатска защита. Несъмнено Иванчева и Петрова са поискали адвокатска защита и според българската Конституция и НПК такава им се дължи от момента на задържането, т.е. от момента, в който са им сложили белезниците. Това заяви пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев.

 

Освен че брутално са нарушени техните конституционни права, което може да доведе до поредно осъждане на България в Страсбург, това е и процесуално нарушение. Тъй като адвокатите са пристигнали по-късно, те са били лишени от възможност да участват пълноценно в процесуално-следствените действия по претърсване и изземване. А това и според българското право, и според практиката на Съда в Страсбург е тежко нарушение на правото на процесуална защита. От гледна точка на НПК това е съществено процесуално нарушение, тъй като участието на адвокат е гаранция, че парите не са подхвърлени, че процесуалните действия по тяхното изземване, по претърсването на колата, по личния обиск са извършени правомерно. Извършването на тези действия, без участие на защита, би могло да торпилира процеса.

 

Да приемем, че е имало причина арестът да е на бул. „Васил Левски”, но в момента, в който спират Иванчева и Петрова и им слагат белезниците, трябва да им бъде дадена възможност да се свържат с адвокат и тогава да започне изземването на парите, броенето им, вземането на натривки от ръцете им и т.н. Когато всичко това е извършено без участие на защитата, остава горчив вкус и съмнение, че това е поредна полицейска постановка.

 

Няма разумно обяснение и защо процесуалните действия продължават над 5 часа на улицата. Дори да приемем, че има основателна причина там да се реализира арестът, 5 часа са твърде много за тези процесуално – следствени действия. Явно, освен да разкрие престъпление, тази операция цели, и както се вижда, постига пропаганден ефект. Това ни връща във времето на ранния ГЕРБ от 2010 г., когато по сходен начин бяха реализирани полицейски операции, ръководени директно от Цветан Цветанов срещу политически опоненти като Борислав Гуцанов, срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, срещу бившия главен секретар на МФ Тенчо Попов, срещу съдия Петър Сантиров. Всички помним тези операции, които се провалиха с гръм и трясък. Помним Роман Василев, който по сходен начин като сегашния прокурор Иван Гешев обявяваше Николай Цонев за абсолютен престъпник. Този абсолютен престъпник беше оправдан по всички обвинения, а Роман Василев се изживява като борец с престъпността. Страхувам се, че наблюдаваме гротескна реставрация на полицейщината от онзи период, защото дори информацията за ареста да е автентична, нищо не налага това да става без участие на адвокат, нищо не налага това да става в продължение на 5 часа на улицата, пред очите на половин София. Нищо не налага, когато излизат пред медиите, наблюдаващият прокурор и шефът на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев да говорят с максимално категоричен тон, игнорирайки презумпцията за невиновност на Иванчева и Петрова. За такъв тип говорене от страна на Цветан Цветанов и на прокурори, България досега е осъдена 5 пъти в Страсбург. Въпреки това за 8 години те не се научиха, че в тази страна има Конституция, която издига в основен принцип презумпцията за невиновност, а тази презумпция за невиновност означава, че думичките на този ранен етап на разследването трябва да бъдат подбирани по-внимателно, да се използва повече условно наклонение, да се говори не за престъпници, а за заподозрени и обвиняеми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 15284 |18.04.2018 Само във Фрог: Въпросите за ареста на Иванчева, на които Гешев и компания не дадоха отговори . 8| 14700 |12.04.2018 Юристи пред Фрог: Пламен Георгиев оказва натиск върху СГС . 2| 8782 |09.04.2018 Само във Фрог: Група деца инвалиди стоят прави във влака с купени билети . 16| 11527 |05.04.2018 Отец Боян Саръев за Фрог: Липсата на любов ни обезчовечва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads