Реклама / Ads
12| 10749 |25.04.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Адвокат Грета Ганева: Проверките на къщи за гости – практически невъзможни, процедурно недопустими

.
Днес се очакват резултати от проверката на къщата за гости, заради която Александър Манолев подаде оставка като заместник-министър на икономиката. В идните два месеца пък ще се проверяват 746 такива къщи, както и превозни средства, купени с европари по Програмата за развитие на селските райони.
 

Пред БНР адвокат Грета Ганева коментира: „Безспорен факт е, че в предходния период за финансиране на мерките – 2007-2013 г., са констатирани нередности, в следствие на което, доколкото ми е известно, се е стигнало до помирителна процедура между Министерство на земеделието и ЕК, свързана именно с мерките за модернизация на земеделските стопанства и къщите за гости. Неофициално се говори, че Еврокомисията е стигнала по тази процедура до споразумение с България за санкция в размер около 13 милиона евро“.

 

Финансирането на такива проекти от ЕС е било с цел да има живот в земеделските райони, отбеляза Ганева в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Тя коментира и изказването на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова в сряда, че органите на реда са открили къщата, с която е свързано името на Александър Манолев, добре изчистена и без записи от видеонаблюдението.





„Това с къщата в района на Сандански изглежда като цирк! Ясно е за повечето от хората, че проверките няма да постигнат ефект. За професионалистите, за хората от бранша, също е ясно, че подобна проверка не може да постигне ефект. 746 къщи не могат да бъдат проверени от прокуратурата в рамките на два месеца.

 

Прокуратурата няма такъв ресурс! Парите, които са били отпускани за строителството на тези къщи, всъщност са отпускани по проекти, които са били одобрени от финансиращия орган и по договор между двете страни – финансиращ орган и този, който трябва да изгради къщата. Това означава, че евентуалното неизпълнение и евентуалното разходване на публични средства за други цели всъщност ще е разходване на публични средства без основание. Следователно, още при ниво „плащане“ при финансиращия орган е следвало тези нередности да бъдат забелязани. Ако пък в последствие е настъпило неизпълнение по договора – в следващите 5 години къщата да не е имала посещения, да не е била отваряна…, то същият орган е следвало да констатира тези нередности и да ги санкционира. Ако трябва да бъде проверяван някой, трябва да бъде проверяван именно органът, който е следвало да извършва проверки“.





Освен невъзможни от практическа гледна точка, проверките са недопустими от процедурна, допълни тя.

 

„Прокуратурата има законен повод, само във връзка на онова, което медиите са оповестили. Фактически няма законен повод за всички останали 742 къщи. Вие как си представяте, ако във вашата кооперация например някой от вашите съседи бъде уличен в извършване на кражба, да бъдат извършвани проверки спрямо всеки от съседите!? Това е напълно нередно! Това е в конфликт с основните положения на правовата държава - недопустимо е да бъдат извършвани проверки без законен повод! По принцип не можете да откажете съдействие на органите на прокуратурата, но можете да оспорите резултатите от тази проверка - това е резултатът от незаконосъобразно водено производство“.

 

След учредяването на новия Европейски парламент ще предстои и учредяване на нова европейска прокуратура, която ще има за цел и да следи дали не са налице нарушения във връзка с разходване на публични европейски средства.





Ако веднъж обаче е завършена една проверка, във връзка именно с разходване на публични европейски средства и е налице постановен акт от страна на проверяващ орган, ще бъде недопустимо да бъде извършена нова проверка, която да има същия предмет и същия обхват, независимо дали се касае за същия орган или друг проверяващ орган, обясни Ганева.

 

И изказа предположение: „Питаме се дали това дали това ще е ефектът, който ще бъде постигнат всъщност и дали това не е малко нещо, което после ще бъде възпроизведено и по отношение на други процедури, които са минали с публични средства, за да може да се затвори възможността за нови проверки“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 12390 |04.04.2019 Адвокати: Пламен Георгиев да се оттегли веднага . 13| 14163 |26.02.2019 Вижте лютите спорове между членовете на Висшия адвокатски съвет и адвокатите, които им искат оставката . 4| 10872 |23.02.2019 Адвокат пред Фрог: Бяхме обезличени с бездействието на Висшия адвокатски съвет, искаме оставката му . 4| 9907 |22.02.2019 Адв. Д. Доковска: Ограничете адвокатурата и ще угасите светилника на съдийската съвест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads