Реклама / Ads
18| 6128 |20.11.2007 НАРОДЕН ГЛАС

Българо-турски страсти в Интернет

.
Българи и турци възприемат историята по съвсем различен начин, а някои кръгове у нас допълнително се опитват да нагнетяват и да ескалират напрежението.

„Ние би желали да знаеме, какво подразбират турските цивилизатори под думата цивилизация и какъв смисъл дават на думата прогрес? Ние сме твърдо уверени, че в цяла Турция не би се намерил такъв един турчин, който да ни обясни значението на тия две вълшебни думи.”

Такова мнение дава Любен Каравелов във в. „Независимост” през 1873 г. по повод желанието на Османската империя да „цивилизова” Азия и Африка. Днес Високата порта вече я няма, а Турция е светска страна, която се стреми към влизане в Европейския съюз.

 

Петър Добрев 

www.petyr.blogspot.com

Историческото наследство на Турция и специално взаимоотношенията с България изглежда обаче продължават да са взривоопасна тема. Всички си спомняме случая „Митът Батак” и истерията, инспирирана от един проект, който по думите на проф. Иван Илчев е „много слаб и показва незнание”. Тогава половината български медии скочиха патриотарски и унищожиха и без това невзрачния проект на Мартина Балева, а другата половина се потресе от цялата шумотевица и порица българина за преголямата му чувствителност на исторически теми. Никой тогава обаче не се сети да обърне внимание на реакциите на турското малцинство в България. А те бяха доста объркващи.

Във вече закрития от ДПС Интернет форум на община Ардино потребителят Serbest Korkmaz заяви: „Истината за Батак е: там са загинали много повече мюсюлмани, отколкото християни. Да, местни мюсюлмани, изклани от въстаниците по зверски начин. Историческата истина трябва да възтържествува - за да направим нов прочит на историята преди да продължим напред заедно.” Друг член на форума, Adem, пише: „Турците в Батак не са клали. Българските чорбаджии са клали, както българското, така и турското население.”

Подобни позиции тогава поддържаха повечето български турци в Интернет, което е озадачаващо, защото дори проектът на Балева „Митът Батак” не отричаше клането, а само проблематизираше последвалото му митологизиране.

И ако проекти като „Митът Батак” се преекспонират излишно и създават изкуствено напрежение, то обърканите исторически представи на българи и турци са по-голяма опасност. Особено видими са контрастите във възприемането на историята във видеосайта YouTube. Там са качени провокативни клипчета, под които се води истинска война на мнения между българи и турци.

Потребителят airboy52 например е качил няколо материала, възхваляващи Османската империя, където обсадата на Плевен и битката на връх Шипка са представени като трагични за Балканите събития, които дават начало на нещастие и разруха. Авторът на клипчетата изразява мнение, че по време на Османската империя различните култури и религии са съжителствали щастливо, а ситуацията се е променила след Руско-турската война от 1878 г. В коментарите си airboy52 допълва, че според него еничарството е било перфектна военна система. “Хората с радост са давали децата си за еничари, защото така са им осигурявали висока позиция в най-голяма световна империя.”
Тези мнения будят вълна от недоволство сред българи, румънци и сърби така, както евреи биха се ужасили, ако някой започне да възхвалява Вермахта и СС в YouTube. Българинът tsarvulko обяснява, че е възмутен от клипчетата, защото според него да обичаш страната си не значи да изопачаваш историята и да обясняваш, че Османската империя е донесла мир и просперитет. „Не можем да посеем семената на взаимното приятелство, ако турците пропагандират, че петте века мъки са нещо, за което ние трябва да сме благодарни. Трябва да уважаваш някого, за да си му приятел. Да възхваляваш Османската империя в битките, донесли свобода на България, е подигравка с българския народ“, смята той.

Турците са на противно мнение. Semestersami смята, че българите трябва да са благодарни на османците, задето са ги защитавали 500 години. Малко по-късно той обяснява, че е изнасилил 143 българки, а народът му е правил същото 500 години. „Трябва да уважавате баща си, защото той иначе ще ви срита мръсния задник“.

Baburmongol пък смята, че турците трябва отново да застанат под знамената на Исляма и да премахнат глупавите граници на Балканите. „Всички трябва да се обединят под знамето на пророка Мохамед. В името на Алах, ние ще се върнем пак на Балканите“. Onur 214 е съвсем патриотично настроен : „Не забравяйте един факт, световната цивилизация е изградена от нас. Ние сме били лидерите в световната наука и цивилизация. Някой ден ние ще се върнем и отново ще поведем света. Защото сме ТУРЦИ!“.

Потребителят Yymanes споделя това мнение и е пуснал няколко клипчета, в които обяснява, че Османската империя отново ще завладее старите си земи. „Гневът се връща, кръстоносците плачат, защото свещените войни се вдигат отново на Джихад,“ пише Yymanes. „Къде са знамената и армиите? Къде са еничарите и спахиите? Къде са турците? Светът се нуждае от османците. Турците идват отново!“ Българският отговор е не по-малко цветист. Pavel4441 препоръчва на турците да се върнат в централна Азия, където козите ги очакват, и заявява : „Пикая на Мохамед!“Страстите така или иначе са доста изострени, а общото минало - трудно съвместимо с добрия тон. Лошото е, че в България, а явно и в Турция, някои политици се възползват от чувствителността на хората и създават допълнително напрежение. Такъв беше случаят Батак, а още по-неприятна беше скорошната случка в село Трънак, където българи разбиха с кирки турска чешма и пуснаха деянието си в YouTube. Бяха поставени надписи „Убийци” и „ДПС вън”. Важно уточнение е, че чешмата е издигната от ДПС в памет на трима турски терористи, участвали в атентата на гара Буново през 1985 г. След поставянето на бомба във вагона с майки с деца, извършителите са осъдени на смърт и присъдите изпълнени. Не е ясно разумно ли е било да се прави подобен паметник, но доста красноречиви са настроенията на част от българските потребители на видеосайта.„Оооо, д*ба и турците мръсни!!!Браво на тия момчета, да им изкъртим и главите турски“, заявява valeto6. „Напред, братя българи, срещу турската сган в България“. Mikareissen е още по-категоричен : „Клане за гнусните турци! Хейл Хитлер! Имам чувството, че много скоро Русия ще унищожи исляма в целия свят.“

Не закъсня и турският отговор. Турската онлайн организация „Ayyildiz Тeam” разби сайтовете на българското Министерство на земеделието и на Дирекцията за национален строителен надзор. Страниците им се пренасочваха към друг Интернет адрес, на който на английски и турски пишеше: „Тъй като държавата не реагира на разрушаването на турския паметник-чешма, засега два ваши министерски сайта са хакнати. Това е протест срещу „Атака” и Волен Сидеров”. През лятото същата организация удари сайтовете на вестник “Атака” и на партия “Атака”. Хората на Сидеров между другото отрекоха да имат връзка с разбиването на чешмата в Трънак, но телевизия СКАТ излъчи хвалебствен репортаж от мястото на събитието.

Кой у нас се заиграва най-много с историческите наслагвания у хората? Не трябва да се забравят някои факти, например, че всеки трети представител на „Атака“ в парламента е бил член на ДС, или пък, че ДПС, чийто лидер е известен и като агент „Сава“, номинира 60 бивши сътрудници на тайните служби за кандидат-кметове на изминалите избори. Тънката струна на българо-турските взаимоотношения е любима на бившата Държавна сигурност, но докъде ли може да бъде опъната?

Тази статия се появи първо в "Електронен вестник"  тук

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6362 |30.10.2007 Гражданите изчезнаха и от София . 6| 5340 |30.10.2007 Младите учени: Бюджет 2008 ще обезглави науката . 4| 5388 |21.10.2007 По-добре гадни копелета на топло, отколкото тъпи на студено . 7| 5334 |15.10.2007 Стачката в ръцете на "пациент" като Яне Янев е по-лошо от махмурлук

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads