Реклама / Ads
1| 6198 |13.01.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Безлов пред Фрог: През ноември е имало сигнали за атентата в Париж

.
Тихомир Безлов
Експертът по сигурността от Центъра на изследване на демокрацията Тихомир Безлов коментира в интервю за Фрог нюз внезапното завръщане на бившия ръководител на ДАНС Петко Сертов и неубедителната официална версия за това. Той разгледа и събитията във Франция и заключи, че Европа не е способна да се справи с тероризма. Ето какво още каза експертът.
 

- Каква е истината според вас за изчезването на Петко Сертов? Да вярваме ли на официалната версия?

- Мненията за Петко Сертов се групират вече в школи. Има три школи. Едната е враждебна – тя казва, че поведението му е инфантилно. Всеки има право на личен живот, на семейни конфликти. Това обаче се отнася за обикновените хора. Хората с позиции и то в областта на сигурността, имат отговорности. Когато изчезне такъв човек и се случи нещо с него, това не е само негов проблем, но и на държавата. В този смисъл враждебната школа критикува поведението на Сертов и го определя като инфантилно.

 

Втората школа казва: Нищо не се е случило, човекът се е прибрал жив и здрав.

 

Третата школа е конспиративната. Тя казва: „Не може така да изчезне. Щеше да остави писмо или да се обади. Нещо се е случило. Възможно е да е бил заложник и след като е дал каквото са му поискали, са отишли да си го приберат.” Замесиха го в „Южен поток”, после го свързаха с американските служби.  

 

Официалната версия, която ни бе предложена, е неубедителна. Не знам на какво да вярвам. Първоначално ми се струваше, че човек с такава позиция като на Сертов, може да се впише в третата школа. Нещо се е случило и има причина. В началото се знаеха много малко детайли – теглил пари, казал на жена си, че ще се прибере, но не се е прибрал. Някой му е предложил информация и той е бил склонен да плати. После изчезна, сякаш капан са му устроили. Така ми изглеждаха на мен нещата. След това обаче започнаха да се появяват детайли за биографията му и аз започнах да клоня към първата школа. Може би третата школа да има основание. Ако е вярна информацията на първата школа, всичко със Сертов изглежда гротескно на фона на това, което се случи с Париж.

 

- Отворихте темата за атентата в Париж. Имаме ли готовност да отвърнем на подобен удар?

- Не е кой знае какъв удар. Видяхме войници, пуснати из центъра на един голям град, който е безпомощен. Видяхме как застреляха въоръжен полицай. Съмременното общество е толкова неспособно да реагира на подобна заплаха, както и на бомбената. Разликата е, че при бомбения атентат организацията е доста по-сложна. Има специализирано знание, което е достъпно до ограничен кръг хора, докато автоматичното е евтино и лесно за обучение.

Още през ноември е имало симптоми за инцидент в Париж. Френски доброволци в „Ислямска държава” са призовавали да се пренесе войната на улицата. По подобен начин те са били маскирани, въоръжени с автомати.     

Френският експерт, координатор на ЕС по антитероризма, казва: "Франция дълго време имаше позиция, че тя не е така заплашена от тероризма, както англосаксонския свят". 

Имаше случаи, които бяха предотвратявани. Имаше в Англия, Испания, Германия в Турция, но не и във Франция.

 

- Доколко Шенген ще ни пази?

- Ако влезем в шенгенското пространство, ще стане много лесно минаването през България. Аз мисля, че България ще попадне в една нова рискова ситуация, защото ще бъде на началото на пътя на емигрантите, на най-желания път за емигрантите, защото е най-кратък между турската граница и Западна и Северна Европа. Т.е. страните, в които те най-силно желаят да попаднат: Германия, Белгия, Холандия, скандинавските страни. Съединявайки трите страни: България, Гърция и Румъния вече големият натиск ще падне основно върху България и пътят на емигрантите ще е без ограничение до желаните от тях страни. Това всъщност е рискът за нас, че натискът ще се усили многократно.

 

Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5685 |13.01.2015 Експерт пред Фрог: Братята Куаши са самоуки рамбовци . 18| 9290 |12.01.2015 Ал. Йорданов: Изчезнал Петко си дойде като щъркел преди пролетта . 33| 10274 |09.01.2015 Павлов за Фрог: Възродителният процес стана удобен научно-политически бизнес . 4| 11027 |08.01.2015 Ученичка пред Фрог: Как правят секс на 13 г., те развити ли са изобщо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads