Реклама / Ads
1| 6109 |15.11.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Даниел Смилов: Ако ГЕРБ не искат правителство, ще ”тупат топката”

.
Даниел Смилов
Ключовата партия в момента е ГЕРБ. Те имат мнозинство и възможност да съставят правителство. Ако те преценят, че за тях не е изгодно да има правителство, ще ”тупат топката” и в крайна сметка ще се отиде на предсрочни избори. ГЕРБ трябва да кажат какво по-точно искат. Те казват, че са готови на всичко, но на какво всъщност, коментира Даниел Смилов.
 


Вариантите са два, като по-вероятен е този с третия мандат да се сформира коалициия около ГЕРБ, ДПС и "Български възход" с подкрепа от БСП. Тези партии, без БСП, бяха опозиция на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" и могат да живеят по някакъв начин без радикална антикорупционна реформа. Хоризонтът на такъв кабинет, който виждам, е до местните избори, заяви политологът.


Другият вартиант, на който държат Бойко Борисов и ГЕРБ, е да вклюючат по някакъв начин ПП и ДБ в управлението. Парламентът е раздробен и има варианти за различни мнозинства, добави политическият анализатор пред БНТ.


Той обясни срещата на ПП с ГЕРБ, на която беше обсъден държавният бюджет със сериозен натиск към партията на Кирил Петков и Асен Василев да прояви добра воля за диалог с партията на Бойко Борисов.


Това, което правят ПП, е да дадат супермнозинства на ГЕРБ по някои въпроси, като по темата за еврото и изтребителите. Това е важно, защото дава знак, че каквото и да е управлението, то не трябва да да излиза от евроатлантическата рамка на страната, посочи Даниел Смилов.


В парламента трябва да се говори. Това, че едните смятат другите за мафия, не значи, че не трябва да обсъждат бюджета. Това не означава, че ГЕРБ са получили реабилитация в очите на ПП, добави той.


Все пак има вариант за редовно управление. Страната има нужда от редовно правителство. Трябва да се сложи край на този цикъл, каза още политологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4290 |13.11.2022 Никола Минчев: Не сме готови на коалиция с ГЕРБ, ще обсъдим общо явяване на избори с ДБ . 4| 6007 |03.11.2022 Даниел Смилов: Два варианта за правителство имат шансове да съберат подкрепа . 6| 44502 |17.10.2022 Георги Атанасов: Алгафари постави най-точната диагноза на ГЕРБ: крадци… . 5| 5996 |16.10.2022 Настимир Ананиев: ГЕРБ дали не искат да бутнат машинния вот и да идем на избори?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads