Реклама / Ads
3| 5471 |13.05.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Дянков: Борисов 3 ще прави по-малко реформи

.
Симеон Дянков
Очаквам този кабинет да е по-тих, да не е толкова шумен. Съответно и реформите ще са по-малко. Най-добре е правителството да се фокусира върху образованието. Това заяви бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков.
 
Спъването е в големите теми. Ето например аз не чувам нищо да се говори за изоставането на Северна България, а това е една голяма тема,  коментира още пред Нова телевизия той.

Патриотите са най-сигурният партньор. Няма как обаче да няма търкания. Въпросът е дали тези хора ще искат да свършат нещо. Според мен това тяхно желание ще им помогне да изкарат по-дълъг мандат, сподели той.

Според него разминаванията по темата за мажоритарния вот няма да доведат до сериозен спор между коалиционните промени. "Надявам се, че и ГЕРБ, и Патриотите ще се въздържат да вкарват големи държавни пари в енергийни дружества като АЕЦ "Белене", защото държавата ще загуби. Това е едно от слабите места, защото и Патриотите, и ГЕРБ в една част искат да строят "Белене"", коментира финансистът.

Винаги има уклон да се вкарва все по-голям популизъм в политиката. Съветвам правителството да вземе пример от Франция. Там популизмът беше победен и хората поискаха да вървят към по-добра икономика, която да доведе до по-големи заплати и пенсии. Ще бъде по-лесно, ако икономиката расте не с 3%, а с 6%", посъветва бившият вицепремиер.

Отношенията ни с Русия не трябва да зависят само в енергийните проекти. Даже изобщо не трябва да се засяга, каза той, попитан за разговора между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин, който се състоя преди дни.

Бившият финансов министър говори и за заплатите у нас - могат ли и кога ще се повишат те: Без да върви напред икономиката трудно може да отделим повече пари за възнаграждение, пенсия или дори саниране. Опасно е, че всяко коалиционно правителство обещава повече в началото, а после леко намалява цифрите.

След години ще са ни нужни много повече умни хора. Това може да се постигне с добро образование и възнаграждение. Но къде да дадем повече пари? Моят избори е да ги дадем в образованието", поясни Дянков. Министърът в първия кабинет на Борисов обяви, че в този кабинет ще има по-малко шум и съответно и реформите ще са по-малко: "Те ще са по-малки сега, но ще са големи напред във времето".

"Не съм фен на "румънския модел". Ето аз бях обвинен, че съм ощетил държавата с около милион, засега няма развитие, но сигурно се прави анализ. Не се притеснявам от това обвинение, но да видим, каза той по повод очаква ли сериозни промени в борбата с корупцията.

По повод темата "приватизация", която нашумя в последните дни, Дянков заяви, че според него това е "рекламен ход", който е част от коалиционното споразумение.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6017 |28.03.2024 Румен Леонидов: България има нужда от образцови личности и богови хора, а не дяволски изчадия . 13| 4593 |26.03.2024 Бойко Рашков: Нотариуса има шапка - и в прокуратурата, и в МВР. Капа ли е, капо ди тути ли е, какво е?" . 8| 3401 |26.03.2024 Гого Лозанов: Отпадането на ПП-ДБ от властта ще доведе до разпадане на либералната демокрация . 10| 3735 |23.03.2024 Съдия Дишева: Сарафов може да бъде заменен толкова светкавично, колкото Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads