Реклама / Ads
52| 12580 |19.08.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Експерт по конституционно право: Основни правила са били пренебрегнати

.
Симона Велева
Основни правила са били пренебрегнати при създаването на проекта за нова конституция. Експертите, които са работили по този проект, не са конституционалисти. Има грешки, които показват, че не се познават основни правила.
 

Това заяви пред bTV Симона Велева, доктор по конституционно право.

 

"В исторически план можем да видим, че нова конституция в една държава означава промяна, който да преобърне изцяло начина, по който живеем. В днешни дни виждаме как демократични режими се сриват и идват авторитарни. Недоволството към конкретно управление не е фактор", категорична беше д-р Велева.

 

Тя посочи, че е изключително хаотичен проектът за новия основен закон, основни правила при съставянето му са били пренебрегнати, като например липсата на преамбюл.






"Това е важно. Всеки един основен закон трябва да има основните ценностни положения. Това не са пожелателни характеристики. Всяка дума в тази Конституция тежи изключително много. Най-общо можем да кажем, че експертите, които са работили по проекта не са конституционалисти. Има грешки, които показват, че не се познават основните правила. Не е случайно, че основните права са в началото. Всяка една конституция е предшествана от Харта за правата", обясни още д-р Велева.

 

Тя определи поставянето на гражданските права в края на документа като не особено положително и показващо неуважение.

 

"Най-малкият проблем е формулировката "съдебен съвет на прокурорите". Проблемът е, че се дава право на законодателна инициатива. Има логика изпълнителната власт да притежава такава - правителството е избрано от партията, спечелила изборите. Прокурори и съдии, които са избрани на експертен принцип, да имат възможността да определят политиката на държавата - в сферата на медиите, здравеопазването... е въпрос, който автоматично отнема нейната независимост. Никъде по света не съм виждала съдебната власт да има законодателна инициатива. Прокуратурата няма място в политиката", посочи още конституционният експерт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 17229 |26.03.2020 Пиар експерт: Ти му викаш ”бизнес”, то разбира ”олигарси”, ти му викаш ”самонаети”, то разбира ”маргинали” . 5| 35238 |12.03.2020 Експерт за Ковид-19: Правете гаргара на устата с вода и сода, брадата и дългата коса са опасни . 33| 8186 |11.03.2020 PR експерт: МС кога ще забрани терористичната организация Българска православна църква . 7| 9317 |01.02.2020 Експерт: Божков ще си плати, за да не бъде екстрадиран в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads