Реклама / Ads
6| 5347 |11.09.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Емил Радев: Европа да въведе визи за американците и канадците

.
Емил Радев
Европа да въведе визи за американците и канадците. За 5 държави от ЕС има визи за САЩ и Канада. Ако до април 2016 г. не биват свалени, по закон на ЕС трябва да има визи за тези страни. Това заяви в „Лице в лице” евродепутатът Емил Радев.
 

В момента гражданите на България, Румъния, Полша, Хърватия и Кипър могат да пътуват до Америка само с визи. По механизма за реципрочност обаче САЩ трябва да освободят от визов режим всички членки на ЕС. Това важи и за Канада, Япония и Австралия, които също не са отменили визите за всички европейски държави.

 

„Още през 2013 г. ЕК е приела механизъм за реципрочност на визите, който да не позволява нито една държава членка да бъде дискриминирана от трета страна. С две думи, когато всички държави членки са въвели безвизов режим за дадена трета държава, то тя следва за всички държави членки от ЕС също да въведе безвизов режим”, разясни Радев.

 

Водят се преговори в момента от България и Румъния заедно с ЕК за премахване на визите. На всеки шест месеца има доклади в ресорната комисия в ЕП за напредъка по този механизъм, но все още явен напредък няма, допълни той.

 

През април 2016 г. изтича двегодишният срок съгласно механизма и ако все още има визи за държави членки на ЕС, ЕК би следвало да въведе и визи за тези държави, допълни евродепутатът.

 

По думите му има напредък с Канада. От 2016 г. тя няма да изисква специални визи за хора, които вече са имали визи за Канада или имат неимигрантска виза за САЩ. Според него, когато зад България и Румъния стоят ЕК и ЕС, визите биха паднали много по-лесно.

 

"Ние пазим външните граници на Европа по-добре от много други стари държави членки", засегна Радев темата за бежанците. Според него, поради тази причина в момента трафикантите избягват да минават през страната ни, а намират слабите места – Гърция, Македония, Сърбия.


Проблеми с корупцията има във всяка европейска държава. Ние сме на 11-то място. Не трябва да връщаме онези времена на Държавна сигурност, когато се пишеха доноси. Когато се дават сигнали, те трябва да бъдат обосновани. Това каза Радев по повод антикорупционния закон на Кунева, който не мина в парламента.

 

Според Радем, трябва да се въведе механизъм за корупцията и върховенството на закона във всяка една държава-членка. „Съветът се съпротивлява срещу такъв механизъм, защото ще излязат проблемите във всяка една държава членка и няма да могат да бъдат сочени само България и Румъния като черните овци”, смята той.

 

Евродепутатът коментира и предложението на Саркози България да бъде санитарен коридор: „Никъде в Европа не третират България като държава от втори ранг. Ние знаем каква роля има България като външна граница. Тя може да бъде за пример за опазване на границите".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5922 |07.07.2015 П. Иванов пред Фрог: Първи сме в Европа по детска смъртност, водим класацията по самоубийства в света . 0| 6623 |02.07.2015 Радев: Гърците ще бъдат доста по-зле от българите . 12| 5115 |11.05.2015 Ген. Радев: И с купища пари до 3 г. няма как да имаме нови изтребители . 21| 6100 |20.04.2015 Ноам Чомски: Европа е по-расистка от САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads